Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alan Bridgewater Gill Bridgewater

Dizajn i planiranje vrta

  • Nakladnik: Leo-commerce
  • Prijevod: Neven Borić
  • 01/2008.
  • 80 str., meki uvez
  • ISBN 9789532181579
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prekrasna stvar s vrtovima je ta da vam daju mogućnost stvaranja svog vlastitog mjesta za bijeg i sklonište od svakodnevnih briga. Pri tome trebate razmisliti i o potrebama svojih prijatelja i susjeda, no prvo morate dokučiti svoje vlastite potrebe - stvari koje želite i one koje ne želite.

Uspješan vrt uvijek je spoj onoga što stvarno imate i onoga što biste željeli. Prvi je korak provesti u miru malo vremena u vrtu. Promotrite prostor, razine, zidove i druge objekte, te zatim odlučite što želite od svog vrta. Želite li često raditi u vrtu ili jednostavno samo želite uživati izvan kuće? Razmislite o svojim financijskim mogućnostima i fizičkoj kondiciji. Ukratko, razmislite općenito o svojim mogućnostima i tek tada započnite s planiranjem.

Veličina vrta je relativna. Ako baš ne uživate u radovima u vrtu i samo želite mjesto za odmor i čitanje knjige, tada je i 0.2 hektara veliki prostor, no ako želite uzgajati povrće, tada je ova površina premalena. Veliko, malo, dugačko ili široko - odnosite se prema prostoru kao i prema sobi u svojoj kući i iskoristite najviše moguće od tog prostora.

Uobičajene vrtne biljke baš i ne vole vjetar. Za stvaranje vrta na području izloženom vjetru važno je podići što više objekata koji će štititi vrt od vjetra - zidove, ograde, sjenice i slično - a zatim u zaštićenim dijelovima i zavjetrini posaditi biljke. Kada jednom biljke izrastu, tada će područje biti još toplije i zaštićenije od vjetra - dobra okolina za različite vrste srednje otpornih do vrlo otpornih vrtnih biljaka.

Vrlo strma zemljišta mogu biti jako uzbudljiv izazov. Imate tri mogućnosti. Poredati ćemo ih prema utrošenoj količini znoja i novca. Prvo, možete probati iskoristi zemljište u obliku kojem jest. Drugo, možete načiniti izdignute drvene obloge na više razina, te treće - možete izgraditi jednu ili više terasa. Ako želite načiniti terase, a pri tome smanjiti troškove i uložiti malo napornog rada, najbolje je da otkopate dio suvišne zemlje.

Promatrajte vrt u različitim dobima dana - promatrajte kuću i drveće u odnosu na položaj sunca. Pošto ne možete pomicati kuću, nemate druge mogućnosti nego kreirati vrt tako da iskoristite najviše od sunčeve svjetlosti, želje za sjenom ili želje za privatnosti. Odlučite naprimjer, želite li dvorište ili povrtnjak u sunčevoj svjetlosti - ili da jednostavno povrtnjak bude malo slonjen od pogleda.

Najvećim dijelom nećete moći birati vrstu zemlje, već iskoristiti onakvu koju imate - sa svim svojim osobinama i stanjem. Vrsta zemlje utjecati će na vrste biljaka koje ćete saditi. Nemojte previše brinuti da li je tlo kiselo ili alkalno (pH vrijednost) - mnogo je važnije je li pjeskovito, mokro, suho, glineno ili kameno. Uzmite to u obzir i zatim odaberite biljke koje će uspijevati na tom tlu...

***

Priručnik je koncipiran tako da brzo nađete traženu informaciju, opremljen praktičnim uputama "korak po korak", sadrži kratak uvod koji vam pomaže započeti, poticajne prijedloge i savjete koje je jednostavno slijediti tradicionalne elemente i upute kao I projekte "sam svoj majstor" te mnoštvo ilustriranih vrtnih detalja. Sadrži i iscrpan popis vrtnih biljaka, kao i savjete kako da odaberete najpogodnije vrste biljaka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –