Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katarina Knapp

Priroda uzvraća udarce : Osvrt na zahvate koje moderna civilizacija poduzima protiv prirode i zdravlja ljudi

  • Nakladnik: Izvori
  • 04/2008.
  • 108 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789539980892
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
»Kao većina ljudi, sklona sam razmišljanju o bolestima i problemima povezanim s njima. Svakodnevno se susrećemo s izvješćima o uspjesima moderne medicine. Doimlju nas se uspjesi u modernoj kirurgiji, naročito operacije srca, očiju, transplantacije organa i drugo. Uočavaju se veliki uspjesi postignuti u imunologiji, otkrivanjem spasonosnih cjepiva protiv teških zaraznih bolesti koje su u prošlosti kosile ljudski rod. Ne manji uspjesi postignuti su i u dijagnostici bolesti, a primjenom antibiotika u terapiji infektivnih bolesti došlo se do revolucionarnih rezultata.

S druge strane čovjek ostaje zbunjen činjenicom, da usprkos tako velikom napretku medicine, farmaceutske i prehrambene industrije, problemi zdravlja nisu smanjeni. Može se uočiti da su jedni problemi riješeni, a drugi su se ne manje teški, pojavili i, dapače, namnožili.

Analize zdravstvene problematike pokazuju ponovno nadiranje virusnih bolesti, ali u novom ruhu, poput virusa AIDS-a, ebole, pa i nekih zloćudnih tumora čiji su uzročnici virusi. Slično je i s bolestima koje su povezane s poremećajem metabolizma, poput šećerne bolesti, gojaznosti, degenerativne reumatske bolesti, bolesti štitnjače, osteoporoze, a naročito porast zloćudnih tumora. Pojava i širenje ovih bolesti poprima u svijetu takve razmjere da ozbiljno zabrinjava kako zdravstvene stručnjake, tako i široku javnost. S pravom se pitamo kuda sve to vodi.

Probleme modernog načina života i razvoj industrijski pripremljenih namirnica pratila sam kroz dugi niz godina, koje sam provela u prehrambeno-mikrobiološkim laboratorijima. Neprekidno sam bila u prilici uočavati njihovu povezanost s mnogim negativnim pojavama i bolestima čiji porast ih je pratio. Sve sam više sazrijevala u ideji da to moram na neki način obraditi i objaviti. Smatrala sam da bih time možda mogla nekome i pomoći».

Dr. Katarina Knapp, znanstveni radnik s dugogodišnjim iskustvom u prehrambenoj industriji, predstavlja u ovoj knjizi svoja opažanja, te diskutira probleme uzrokovane kemikalijama, koje se ili direktno kao dodatci, ili indirektno (herbicidi, pesticidi) nalaze u mnogim prehrambenim proizvodima.

Njezina izlaganja su uvjerljiva i proizlaze iz vlastitog radnog i istraživačkog iskustva, a također su potvrđena iscrpnom znanstvenom literaturom citiranom u tekstu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –