Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arthur Charles Clarke Stephen Baxter

Prvorođeni

  • Nakladnik: Izvori
  • 08/2008.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033120
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Djelo nedavno preminulog Arthura C. Clarkea (1917-2008), čije je ime svojevrsni sinonim za znanstvenu fantastiku već pola stoljeća. Koautor Stephen Baxter dijeli Clarkeovu optimističnu vjeru da će tehnologija i humanizam ruku pod ruku rješavati buduće probleme čovječanstva.

A jedan takav problem apokaliptičkih razmjera pojavio se sredinom 21. stoljeća. Ona ista tajanstvena svemirska inteligencija koja je čitateljima Clarkeaovih djela ostala u sjećanju kao graditelj crnog monolita iz Odiseje u svemiru: 2001, sada nastupa s drugim, opasnijim, namjerama...


Sadržaj:

Eonima, Zemlja je pod nadzorom Prvorođenih, bića starih koliko i svemir. Nakon što su u Sunčevom sustavu ispremiješali vremenska razdoblja (roman "Oko vremena"), te izazvali kasnije naglo i silovito povećanje emisije energije sa Sunca (roma "Oluja sa Sunca"), u završnom romanu trilogije, Prvorođeni odlučuju uništiti ljudsku rasu. Šalju prema Zemlji napravu koja se napaja energijom širenja svemira i koja će, ne zaustavi li se, razoriti planet.

Pokušaji zaustavljanja ili skretanja Q-bombe, kako je nazvana, ne uspijevaju, na djelu je ljudima potpuno nepoznata fizika. Sve dok im, neočekivano, ne priskoči u pomoć jedan svemirski saveznik koji je i sâm, nekoć davno, osjetio na svojoj koži moć Prvorođenih...

Stasali do razumnih bića u pradavnim eonima, prije nastanka Sunca i Zemlje, Prvorođeni se znali da galaktikama prijeti toplinska smrt. A to im nije bilo drago. Kao što im nije bio drag nitko čija nezajažljivost za energijom jednoga dana može prerasti u kozmičku prijetnju, kad se ta neodgovorna bića dočepaju zvijezda.

Prvorođeni su već sve to unaprijed vidjeli. Iza onoga što su poduzeli stajale su najbolje, najplemenitije namjere: dugoročno očuvanje života u svemiru. Nisu imali izbora. Činili su to, ionako, već mnogo puta

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –