Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Trailokyanath Mukhopadhyay

Damourov život

  • Nakladnik: Izvori
  • 10/2009.
  • 143 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033342
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Najpoznatija bengalska knjiga za djecu, ali odrasle. Pripovijedač, Damoru, priča svojim slušateljima izmišljotine u stilu Münchausenovih pustolovina, sve začinjeno djelovanjem brojnih hinduskih bogova i božica.

U bengalskome svijetu lijepe književnosti Trailokyanath Mukhopadhyay (1847 – 1919) najpoznatiji je kao začetnik književnoga pravca za koji je karakterističan neobičan smisao za humor, jer se temelji prije svega na uporabi mašte.

U djelu "Damoruov život" pisac uvlači čitatelja u priču s pomoću društvanca koje se sastalo na čašici razgovora i u kojemu glavnu riječ vodi Damoru. Damoruovi prijatelji ga slušaju i uživaju u njegovu pripovijedanju. Hvale njegovu pripovjedačku moć, ali, upravo zbog čestih izleta u svijet mašte, nailaze i na razne nedosljednosti u pripovijedanju. Kako se priča nastavlja, raste i satirična snaga ovoga djela, sve dok se ne dotakne najsramotnijih društvenih zala razdoblja u kojemu je roman stvaran.

Mukhopadhyayevo je pero veoma oštro kad je riječ o životnim uvjetima nižih kasta i osobito djevojčica, koje je tadašnje hinduističko društvo prisiljavalo na rano stupanje u brak.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –