Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Snješka Knežević Aleksander Laslo

Židovski Zagreb : Kulturno-povijesni vodič

  • Nakladnik: AGM
  • Nakladnik: Židovska općina Zagreb
  • 02/2011.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743938
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga svoj nastanak može zahvaliti ponajprije onim aktivistima i osobama u Židovskoj zajednici u Zagrebu koji su uspjeli sačuvati fotografije, plakate, dokumente i sjećanja na osobe i djela koje su pripadale toj, a svoj trag ostavili su u različitim umjetnostima, gospodarstvu, inovacijskim potezima i uopće napretku ne samo svoje zajednice nego ponajprije prostora u kojem su djelovali.

Posebno bogata je dokumentacija koja pripada razdoblju od nastanka fotografije do naših dana. Kako je u Drugom svjetskom ratu Holokaustom zagrebačka Židovska zajednica doslovno desetkovana (pred rat zajednica brojila 12.000 članova) to su mnogi portreti i kratki životopisi tek rijetka ostavština ljudi koji su zadužili zajednicu kojoj su pripadali i u kojoj su djelovali.

Riječ je o građi za povijest ili povijesti, o galeriji likova i građevina predstavljenih kroz kratke tekstualne opise, kao i dokumentima te drugoj arhivskoj građi sakupljenoj među mnogim vlasnicima a sačuvanoj u različita, mahom teška vremena. Ujedno, riječ je o projektu koji je uvijek moguće nastaviti novim dokumentima i novim spoznajama. Knjiga Židovski Zagreb u tom je smislu i pokušaj da se i druge potakne na slične donacije i prisjećanja o povijesti koja ne prestaje, koja se revitalizira i s pravom traži svoje mjesto u sadašnjosti. Stoga su autori ove knjige uvjereni kako njezinim pojavljivanjem mogu potaknuti dodatni angažman ne samo Židova i Zagrepčana u nastavku projekta.


***

Snješka Knežević (1938., Zagrebu), 1962. diplomirala na Filozofskom fakultetu Povijest umjetnosti i Njemački jezik i književnost. Dugogodišnja urednica i komentatorica Trećeg programa Hrvatskog radija od njegova utemeljenja 1964. godine, ali i stalno nazočna u časopisima, tjednicima, novinama i stručnom tisku o arhitekturi, urbanizmu i zaštiti spomenika. Godine 1990. odlazi s radnog mjesta na Hrvatskom radiju da bi se kao vanjska suradnica Instituta za povijest umjetnosti posvetila znanstvenom radu.

Od 1964. članica je Društva hrvatskih književnih provodilaca. Prevodi s njemačkog jezika dijela lijepe književnosti, teorijske literature, uglavnom s područja povijesti i teorije umjetnosti. Članica je hrvatskog PEN-a, Društva novinara i Društva povjesničara umjetnosti. Godine 1997. i 1998. bila je članicom upravnog odbora Insitituta Otvoreno društvo Hrvatska.

Bila je članicom redakcije Arhitektura (1982-86.) i savjeta tog časopisa; redakcije časopisa Čovjek i prostor (1987-95.). U zvanje istraživača-suradnika izbrana je godine 1987., a 1993. upisana u Registar istraživača Ministarstva za znanost, tehnologiju i informatiku Hrvatske. Godine 1994. obranila je na Filozofskom fakultetu tezu "Zelena potkova Zagreba. Prilog povijesti urbanog razvoja Zagreba u 19. stoljeću" i stekla znanstveni stupanj doktorice društvenih, humanističkih i teoloških znanosti iz područja povijesnih znanosti. I dalje kao vanjska suradnica Instituta radi na temi Urbanistički razvoj Zagreba od 1850. do 1918. godine i Urbanistički razvoj hrvatskih gradova u 19. stoljeću, te na pripremi šest knjiga Djela Milana Preloga (do sada objavljene tri knjige). Za knjigu "Zelena potkova u Zagrebu" (Školska knjiga, FotoSoft) dobila je Nagradu grada Zagreba za 1996. godinu.

Kao gost istraživač predaje na postdiplomskom studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Članica je Povjerenstva za davanje suglasnosti za postavljanje i uklanjanje spomen-ploča, skulptura i sličnih predmeta osobama i političkim događajima iz političkog života Hrvatske Gradske skupštine Zagreba.



Aleksander Laslo (1950., Celje) diplomirao je na Arhitektoskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1976, od 1978. član je Udruženja hrvatskih arhitekata. Zaposlen u tvrtkama Industroprojekt (1976.-1983.), INA-Projekt (1983.-1990.) i Plan (1990.-1995.), sve u Zagrebu, sa statusom odgovornog i vodećeg projektanta. Od 1995. stručni savjetnik i načelnik Odjela za istraživanje i planiranje, od 2001. pomoćnik pročelnika u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, od 2006. savjetnik pročelnika u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Honorarni asistent za predmet Arhitektonsko projektiranje VI i VII na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu 1980-88., gost-predavač na Poslijediplomskom znanstvenom studiju Graditeljsko nasljeđe Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu 1999/2001., Poslijediplomskom znanstvenom studiju Prostorno planiranje, urbanizam i pejsažna arhitektura Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu 2004., Poslijediplomskom znanstvenom studiju Graditeljsko naslijeđe Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2005.

Autor hrvatskih priloga na brojnim međunarodnim i domaćim izložbama arhitekture, autor izložbi "Zlatko Neumann & sedam svjetiljki Novog građenja" (Zagreb, 1990.) i "Frane Cota - arhitektonsko djelo" (Zagreb, 1995.); suautor izložbi "Sinagoga i Zagreb" (Zagreb, 2001.) i "Međunarodni natječaj za Židovsku bolnicu u Zagrebu 1930/31." (Zagreb 2005.). Sudjelovao na brojnim stručnim skupovima, a bibliografija njegovih stručnih i znanstvenih radova (u Zagrebu, Beču, Ljubljani, Veneciji, Pragu i Zürichu) iznosi nekoliko stranica. Za ukupan publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture nagrađen godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata "Neven Šegvić" za 2000 godinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –