Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Bernhard

Brisanje. Raspad

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Sead Muhamedagić
  • 05/2011.
  • 572 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355814
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Godine 1986. objavljeno je posljednje veliko prozno djelo Thomasa Bernharda: "Brisanje. Raspad". To je "bezuvjetni dar Thomasa Bernharda svjetskoj književnosti" (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Franz-Josef Murau pripovijeda nam o "kompleksu svoga porijekla", što se dade opisati jednim pojmom: dvorac Wolfsegg. Tu je Murau odrastao, tu je donio odluku da će, želi li spasiti sebe i svoju duhovnu egzistenciju, morati napustiti dvorac Wolfsegg. No ipak se još jednom vraća onamo. Njegovi roditelji i brat poginuli su u prometnoj nesreći.

Taj ponovni boravak u Wolfseggu pojašnjava Murauu da se konačno mora odvojiti od toga mjesta. On donosi odluku da će pisati o Wolfseggu s ciljem da sve "opisano izbrišem, da izbrišem sve što podrazumijevam pod Wolfseggom i sve što Wolfsegg jest". Pritom se služi sredstvima što ih je Thomas Bernhard u svojim djelima razvio do perfekcije: pretjerivanjem, komikom, rastaka-njem svih nadiđenih misaonih kategorija.

Thomas Bernhard, rođen 9. veljače 1931, živio u Ohlsdorfu, Gornja Austrija. Godine 1951-54. studij na Akademiji glazbene i dramske umjetnosti u Salzburgu i na Glazbenom veleučilištu u Beču. Od 1957. slobodni je pisac. Thomas Bernhard nedvojbeno je jedan od najznačajnijih književnika dvadesetog stoljeća. Uz nekoliko pjesničkih knjiga, glavni dio njegova fascinantna opusa čine dramski tekstovi, romani i pripovijetke, a slavu je stjecao koliko kvalitetom svojih djela, toliko i kao protagonist brojnih polemika.

Žestoki kritičar Austrije i austrijskog mentaliteta, beskompromisno je zasijecao u bolne teme sredine sklone zaboravu i prešućivanju mnogih, ne tako blistavih segmenata njezine prošlosti i sadašnjosti. Iako je za života stekao slavu velikoga, intrigantnoga autora, Bernhard je relativno malo prevođen u našoj sredini. Umro je 12. veljače 1989. u Gmundenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –