Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Bernhard

Gubitnik

  • Nakladnik: Meandar
  • Prijevod: Boris Perić
  • 06/2005.
  • 184, tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9532061681
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Gubitnik" austrijskog pisca Thomasa Bernharda, objavljen 1983, čitljiva je priča iz umjetničkog miljea, obilježena, poput mnogih drugih Bernhardovih djela, ritmičko-sugestivnim jezikom i otrovnim austrijskim lokal-pesimizmom. Radnja romana donekle je vezana uz autorovu biografiju: kao mladić Bernhard je izbliza doživio kanadskog pijanista Glenna Goulda, koji je zahvaljujući svojoj virtuoznosti ubrzo postao kultnom figurom u svijetu glazbe. U fiktivnom svijetu za pripovjedača i njegova prijatelja Wertheimera prijateljstvo s Gouldom, započelo tijekom zajedničkog studija klavira u Salzburgu, pretvara se u tragičan događaj koji će obojici obilježiti daljnju sudbinu.

Thomas Bernhard, rođen 9. veljače 1931, živio u Ohlsdorfu, Gornja Austrija. Godine 1951-54. studij na Akademiji glazbene i dramske umjetnosti u Salzburgu i na Glazbenom veleučilištu u Beču. Od 1957. slobodni je pisac. Thomas Bernhard nedvojbeno je jedan od najznačajnijih književnika dvadesetog stoljeća. Uz nekoliko pjesničkih knjiga, glavni dio njegova fascinantna opusa čine dramski tekstovi, romani i pripovijetke, a slavu je stjecao koliko kvalitetom svojih djela, toliko i kao protagonist brojnih polemika.

Žestoki kritičar Austrije i austrijskog mentaliteta, beskompromisno je zasijecao u bolne teme sredine sklone zaboravu i prešućivanju mnogih, ne tako blistavih segmenata njezine prošlosti i sadašnjosti. Iako je za života stekao slavu velikoga, intrigantnoga autora, Bernhard je relativno malo prevođen u našoj sredini. Umro je 12. veljače 1989. u Gmundenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –