Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Bernhard

Uzrok

  • Nakladnik: Meandar
  • Prijevod: Boris Perić
  • 05/2007.
  • 118 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novi naslov iz edicije djela Thomasa Bernharda u kojemu se autor možda na najizravniji način do sada obračunava s Austrijom njegove mladosti, odnosno za i neposredno nakon drugoga svjetskog rata, iznoseći ciničnu analizu društva u kojoj možemo prepoznati i vlastite stečevine.

Riječ je o romanu autobiografskog karaktera u kojemu Bernhard opisuje Salzburg, odnosno razdoblje od svoje trinaeste do petnaeste godine života, školovanje i boravak u internatu Schrannengasse koji je prvo bio nacistički, a zatim katolički.

«Uzrok» je jedini potpuno autobiografski Bernhardov roman u kojemu to razdoblje opisuje kao najgore razdoblje vlastita života.

Thomas Bernhard, rođen 9. veljače 1931, živio u Ohlsdorfu, Gornja Austrija. Godine 1951-54. studij na Akademiji glazbene i dramske umjetnosti u Salzburgu i na Glazbenom veleučilištu u Beču. Od 1957. slobodni je pisac. Thomas Bernhard nedvojbeno je jedan od najznačajnijih književnika dvadesetog stoljeća. Uz nekoliko pjesničkih knjiga, glavni dio njegova fascinantna opusa čine dramski tekstovi, romani i pripovijetke, a slavu je stjecao koliko kvalitetom svojih djela, toliko i kao protagonist brojnih polemika.

Žestoki kritičar Austrije i austrijskog mentaliteta, beskompromisno je zasijecao u bolne teme sredine sklone zaboravu i prešućivanju mnogih, ne tako blistavih segmenata njezine prošlosti i sadašnjosti. Iako je za života stekao slavu velikoga, intrigantnoga autora, Bernhard je relativno malo prevođen u našoj sredini. Umro je 12. veljače 1989. u Gmundenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –