Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomo Vinšćak

Tibetski buddhizam i bön

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • 04/2011.
  • X, 140 str., meki uvez
  • ISBN 9789536927616
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Tibetska visoravan tijekom povijesti postala je kolijevkom dviju značajnih religija - tibetskog buddhizma i böna. I dok je prva od tih dviju religija, tibetski buddhizam, dobro poznat i poprilično istražen, ona druga tibetska vjera, bön, slabo je poznata i istražena. Ova studija razmatra njeno podrijetlo, nazore, misticizam i pojavne oblike, kao i o njen odnos s bolje poznatim tibetskim buddhizmom.


***

Tomo Vinšćak rođen je 1951. godine u Braslovju pod Oštrcom u Samoboru. Prvo što je ugledao iz dvorišta rodne kuće bili su gorski vrhunci Plešivice i Samoborskog gorja. Ta mu se slika duboko urezala u svijest, a planine su postale njegova trajna ljubav. Putovanja na obronke Himalaje i svetu goru Kailas posljedica su upravo te ljubavi i želje za upoznavanjem udaljenih naroda i kultura. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1980. godine diplomirao je etnologiju i indologiju. Ubrzo nakon diplome, zaposlio se na Odsjeku za etnologiju tog fakulteta na kojem je magistrirao i doktorirao.

Više od trideset godina prenosi svoje znanje studentima etnologije i kulturne antropologije. U potrazi za spoznajom, krenuo je još davne 1977. godine put Indije, Œrī Lanke i Nepala. Tada je prvi put ugledao mitsku Himalaju i bos se popeo do visine od pet tisuća metara na Anapurnu. Tibet je posjetio u dva navrata (1999. i 2006. godine) te oba puta učinio khorru odnosno hodočašće oko svete planine Kailas. Regija Mustang bila je samo jedno od odredišta na terenskim istraživanjima u Nepalu koja je proveo 1993. godine. Način života, kultura i religija stanovnika Tibeta i Nepala ostaju njegova trajna inspiracija. O tim je temama objavio desetak radova u domaćim i stranim časopisima te knjigama. Bavi se istraživanjima fenomena šamanizma.

U školskoj godini 2010./2011. na Filozofskom fakultetu pokrenuo je, prvi put u obliku akademske nastave, predavanja pod nazivom Šamanizam koja slušaju studenti završne godine studija etnologije i kulturne antropologije te ostali zainteresirani za taj fenomen. Voditelj je istraživačkog projekta pod nazivom Sakralna interpretacija krajobraza u kojem istražuje tragove stare vjere Slavena i Hrvata.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –