Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Mirić

Eseji

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2011.
  • 317str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509329
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga eseja Milana Mirića, jednog od najznačajnijih hrvatskih književnih urednika druge polovice prošloga stoljeća, posvećena je književnim i likovnim fenomenima koji su u autorovoj osobnoj i profesionalnoj biografiji ostavili značajan trag.

Također, Mirićeva knjiga otvoreno progovara o književnim vremenima u kojima se razumijevanje između književnika i čitatelja ostvarivalo kodiranim jezikom književnih figura, svojevrsnim ezopovskim govorom koji dežurna cenzura i političko jednoumlje nisu mogli razabrati.

Iako pisani iz perspektive osobnog doživljaja ondašnjega vremena i književnosti, Mirićeve tekstove odlikuju ponajprije jasni i nedvosmisleni književno-povijesni uvidi o pojedinim važnim dionicama hrvatske književnosti i likovnosti (kultni časopis „Razlog“ kojemu je Mirić bio utemeljiteljem i urednikom, djelo Ante Stamaća, Željka Falouta, Slavka Mihalića, Josipa Vanište, Franje Korena, Slavka Goldsteina, Borisa Pasternaka i Stanka Lasića) kao i intrigantana razmišljanja o odnosu politike i književnosti.

Pročitaj poglavlje!

***

Milan Mirić
rođen je 14. studenoga 1931. u Gornjim Dubravama kraj Ogulina. Osnovnu školu polazio je u Varaždinu i Kraljevu, a gimnaziju u Kraljevu i Karlovcu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1956.

Prvim novelističkim pokušajima javio se 1953. u „Omladinskom borcu“. Kasnije je objavljivao u časopisima „Zadarska revija“, „Prisutnosti“, „Književnik“ i „Naše teme“. Jedan je od utemeljitelja i urednika časopisa „Razlog“ koji je izdavao Studentski centar u Zagrebu između 1961. i 1968., a uz časopis pokrenuo je i istoimenu biblioteku u kojoj je izašlo stotinu knjiga domaćih i stranih pjesnika, prozaista, kritičara, sociologa i filozofa.

Knjige Biblioteke Razlog ostavile su dubok trag šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskome književnom životu.

Radio je kao profesionalni omladinski rukovodilac (1957-1962), kao direktor Sektora za kulturu Studentskoga centra do 1974., zatim kao glavni urednik Sveučilišne naklade Liber do 1984. te kao glavni urednik Nakladnoga poduzeća Naprijed do 1999. kada je umirovljen.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –