Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nathanael West

Dan skakavaca

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Mirjana Zec-Kekez
  • 07/2012.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200392
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mračna, sirova, krvava, crnohumorna... strana holivudske "tvornice snova", svi ti odbačeni glumci, ambiciozni roditelji i statisti, zaluđenici red carpetom, kao i cijela galerija marginalaca utkani su u ovu glasovitu knjigu. Razlog je to i da se našla na mnogim "milenijskim" listama najboljih - Modern Library i časopis Time, između ostalih, uvrstili su "Dan skakavaca" među stotinu najboljih romana napisanih na engleskom jeziku u dvadesetom stoljeću.

Unatoč zavodljivoj glavnoj junakinji pravi je (knjiški) bombončić ambiciozni slikar Hackett, nalik na američku varijantu Kafkina Josefa K., ili na Ulricha Roberta Musila, a ako ćemo nama bliže, na Krležina Filipa Latinovicza. Sljedeću usporednicu možemo povezati s još jednim našim "kapitalcem" Marinkovićem i njegovim Kiklopom, pa pridodati i Joyceova Uliksa - oba naslova baš kao i Westov Dan skakavaca, koji asocira na starozavjetnu pošast, upravo mitski lebde nad naizgled banalnim vrludanjima "običnika".

Sve su ove paralele zgodne, a vjerojatno je najzanimljivija slična porazna ekonomska stvarnost te kriza morala i istinskih vrijednosti u depresiji 1930-ih i ovovjekoj recesiji, što "Skakavce" i danas čini itekako aktualnim.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –