Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Steve Earle

S ovog svijeta neću nikad otić živ

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Janko Paravić
  • 09/2012.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200422
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iako je u veljači 1997. gostovao u Zagrebu, možda nije zgorega širem čitateljstvu priopćiti daje Steve Earle već dva-tri desetljećajedan od najznačajnijih i najutjecajnijih country-rock kantautora. Premda je u središtu njegove "odmetničke" estetike pobuna protiv autoriteta, kako glazbenih tako i svih ostalih, zanimljivo je spomenuti daje Earle vlasnik triju nagrada Grammy, za koju je do 2012. bio nominiran čak četrnaest puta!

Pisao je pjesme o gubitnicima, za gubitnike, s pozicije autentičnog gubitnika, jer prošao je valjda sve, intenzivno iskušavajući granice ljudske otpornosti na droge i alkohol, ali i ostale ekscesne aktivnosti koje vode prema groblju ili zatvoru.

Ipak, glazba je Earleova početna kreativna točka, ona je u središtu svih njegovih djela, pa je tako jedan od glavnih likova romana "S ovog svijeta neću nikad otić živ", duh ikone country-glazbe, Hanka Williamsa! No kao što svjedoči njegova prethodna zbirka priča i ovaj roman prvijenac, autor je prerastao ulogu pukog kantautora, potvrdivši svoj status elokventnog buntovnika s razlogom, politički angažiranog komentatora i vještog pripovjedača. Tako je ovdje riječ o literarnom ostvarenju nedvojbene vrijednosti, čak i prema ne-glazbenim kriterijima, o znalački vodenoj intrigantnoj priči o liječniku-ovisniku i njegovoj mističnoj pacijentici-iscjeliteljici, koja se zbiva u vrijeme ubojstva JFK-a.

Gruba je to i surova, ali i ljudski topla priča iz "crvene četvrti" San Antonia u Teksasu, priča o grijehu, kajanju i iskupljenju do kojeg je katkada moguće stići najčudesnijim putevima. Pritom nekonvencionalnost, kreativna drskost i emotivna izravnost ostaju osobine na koje kod glazbenika, pjesnika i prozaika Stevea Earlea možete uvijek pouzdano računati.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –