Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anouk Markovits

Zabranjena sam

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Borivoj Radaković
  • 04/2013.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751945
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Zabranjena sam" dijelom se temelji na autoričinoj autobiografiji. Autorica je odrasla u ekstremno zatvorenoj hasidskoj židovskoj zajednici, a u svojoj devetnaestoj godini zbog dogovorenog braka odlučila je napustiti obitelj i zajednicu u kojoj je odrasla.

Radnja romana započinje 1939. u Transilvaniji, gdje petogodišnji dječak Josef svjedoči ubojstvu svoje obitelji, koje je počinila rumunjska fašistička organizacija Željezna garda. Pet godina poslije, Josef spašava mladu djevojku Milu te njih dvoje zajedno potraže utočište u satmarskoj zajednici na čijem je čelu Zalman Stern. Mila odrasta sa Zalmanovom kćeri Atarom. Zbog uspona komunizma u ondašnjoj središnjoj Europi, obitelj se seli u Francusku, u Pariz.

Smjestivši se u Parizu, Zalman svoje dvije kćeri odgaja u strogom hasidskom duhu, kao da ne žive u prijestolnici napredne francuske države, isključujući ih iz svakog aspekta (vele)gradskog života i uskraćujući im mnoge blagodati urbanog modernog života toga doba. U takvom okruženju, Mila će se sve više učvršćivati u svojoj vjeri, dok će Atara otkriti bogatstvo književnosti i knjiga koje neće moći ignorirati te će početi sanjati o slobodnom modernom životu...

Hoće li Atara imati snage ostaviti iza sebe stoljetnu tradiciju i obitelj, kao što je to u stvarnom životu učinila autorica? I ako hoće, koju će cijenu za to platiti?
 

***
 
Anouk Markovits odrasla je u Francuskoj, u ultraortodoksnoj satmarskoj židovskoj obitelji. Pohađala je vjersko sjemenište u Engleskoj umjesto srednje škole, a svoj je dom  napustila u dobi od devetnaest godina kako bi izbjegla dogovoreni brak. Studirala je na prestižnim američkim sveučilištima: trogodišnji studij završila je na Sveučilištu Columbia, magistrirala arhitekturu na Harvardu te doktorirala romanistiku na sveučilištu Cornell. Roman prvijenac Pure Coton napisan na francuskom jeziku objavio je najpoznatiji francuski izdavač Gallimard u svibnju 1989. godine, a njezin drugi roman I am Forbidden  (Zabranjena sam) napisan na engleskom jeziku objavljen je u svibnju 2012. godine u nakladi Hogarth Press.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –