Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joydeep Roy-Bhattacharya

Straža

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Borivoj Radaković
  • 04/2013.
  • 274 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751921
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Čitamo kako je otpor jednog izoliranog američkog garnizona u Afganistanu slomljen, ali ne oružanom silom nego voljom jedne nenaoružane žene koja se nepokolebljivo drži svojeg uvjerenja o tome što je pravedno i ispravno."

J. M. Coetzee, dvostruki dobitnik književne nagrade Man Booker i dobitnik Nobelove nagrade za književnost

 
"Ovdje nema klasičnih zlikovaca, tek sukob ljudi koji se svi od reda drže onoga u što tvrdoglavo vjeruju da je pravedno i časno. Upravo to i jest bit opisane tragedije koja Stražu čini prvim velikim romanom o ratu u Afganistanu."

Wall Street Journal
 

 
Nakon teške cjelonoćne borbe, u izoliranoj američkoj bazi u afganistanskoj provinciji Kandahar iznureni vojnici suočit će se s novim izazovom, ali ne oružanim... Pred njihovu bazu došla je žena u burki, obogaljena, na sklepanim drvenim kolicima, s molbom da joj vrate tijelo poginulog brata kako bi ga mogla pokopati u skladu s muslimanskim običajima. Vojnici će se u nevjerici pitati je li ona talibanski špijun ili bombašica samoubojica. Ili je uistinu ožalošćena sestra  kako tvrdi. Nemir i napetost među vojnicima rasti će svakim satom, a istodobno će rasti i dvojbe koje će svakog od njih natjerati na preispitivanje vlastite ljudskosti i vlastitih vrednota.

Roman Joydeepa Roy-Bhattacharye, utemeljen na Sofoklovoj "Antigoni", u kojem je autor izostavio podjelu likova na dobre i loše te glavne i sporedne, uistinu je potresno i uznemirujuće štivo koje klasičnu grčku tragediju ucjepljuje u paradigmu suvremenih bliskoistočnih ratova, u ovom slučaju rata u Afganistanu, pa tako ona postaje razotkrivena i stvarna, ogoljena tragedija od krvi i mesa - duboko ljudska, lišena političkog, nacionalnog i vjerskog identiteta.


***

Joydeep Roy-Bhattacharya, indijski romanopisac, rođen je u Jamshedpuru u Indiji. Završio je studij filozofije i politologije na Presidency Collegeu u Calcutti te međunarodne odnose i njemačku filozofiju na američkom Sveučilištu u Pennsylvaniji. Dosad je objavio tri romana: prvijenac The Gabriel Club (1998.), The Storyteller of Marrakesh (2011.) i The Watch (2012.; hrvatsko izdanje; Straža, Edicije Božičević, 2013.). Prva dva romana prevedena su na četranest jezika, a Straža je istodobno objavljena u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji, pa je hrvatski prijevod u izdanju Edicija Božičević prvi objavljeni prijevod u svijetu!

Roy-Bhattacharya je kao student pensilvanijskog sveučilišta proputovao istočnu i srednju Europu, a sedam je godina proveo istražujući i pišući o Njemačkoj u razdoblju između dva svjetska rata, što je rezultiralo rukopisom od 2400 stranica (projekt je još u tijeku). Osim navedenog, autor radi na romanima Like A Perfect Circle Drawn on Water (najavljen za 2013.), Babylon (najavljen za 2015.) te na dvama romanima koji bi trebali uslijediti nakon Straže: God of War i Afterland. Autor živi i radi u Hudson Valleyju u američkoj saveznoj državi New York.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –