Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željka Živković

Esekerski capriccio

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 04/2013.
  • 115 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751952
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada jednoga dana pronađe svoj stari ljubičasti fascikl, za novinarku Anetu započinje putovanje u prošlost. Fascikl, naime, čuva priče koje je Aneta pisala dok je radila kao televizijska novinarka u rodnome Osijeku i koje je nastavila pisati u Beču, gdje se preselila zbog profesionalnih obaveza, sanjajući da će ih jednoga dana objaviti u knjizi. Priče su to što čitatelja vode u Osijek osamdesetih, u vrijeme živog kulturnog života grada, u doba koncerata, prijateljstava, one mladenačke životne radosti.

U njima čitamo o prvim ljubavima, o majčinstvu, novinarstvu, o knjigama i glazbi kao stalnom životnom suputniku glavne junakinje. Glazba je romanu prisutna i u liku Anetina ljubavnika, osebujnog pijanista ruskog podrijetla iz Novog Sada. Dok Anetine osječke priče postaju sve sumornije svjedočeći o traumi rata, u njihovu strastvenu bečku vezu iznenada se uvlači neka neobjašnjiva sablast. Raspad ljubavne veze za Anetu će značiti još jedan novi početak...    


**

Novinarstvo, Osijek, glazba ljubavi i ljubav prema glazbi čine okosnicu ovog prvijenca  osječke novinarke Željke Živković. Preslagujući mozaik prošlosti, svojim romanom vodi nas u Osijek zajedništva, grad s dušom, grad koji je, kako se čini, za nove generacije otišao 'na odmor'. Capriccio nudi nadu da će se Osijek opet buditi u takvom ozračju. No ako to i ne bude slučaj, nije šteta, pred nama je knjiga kao trajni dokaz da je to nekada bilo moguće.

Saša Drinić, novinar

 
Željka Živković ovom knjigom ulazi u novu sferu svojih profesionalnih interesa, odmiče se od novinarskog svjedočenja o drugima prema svjedočenju o sebi, i načinom na koji to čini uklapa se u više 'ladica' suvremene hrvatske prozne književnosti. Esekerski capriccio, naime, može se čitati kao autobiografska, ljubavna, 'ženska', zavičajna itd. proza, i svaki je od tih načina legitiman i ispravan.

Iz pogovora Jagne Pogačnik


***

Željka Živković rođena je u Osijeku u godini kada je čovjek prvi put stao na Mjesec. Devet godina poslije, odustala je od sna da postane astronaut i polako krenula u novinarske vode. Tomu su tijekom tinejdžerskih godina znatno pridonijeli omladinski list "Ten", sportski tjednik "Sprint", NK Osijek,  Radio Osijek i album osječkih rock grupa "Pogonsko gorivo". Srednju školu, CUO vBraća Ribar", završila je potkraj osamdesetih u Osijeku, a školovanje nastavlja u Zagrebu gdje postaje diplomirani novinar.

Početkom devedesetih  započela je pustolovinu zvanu TV-novinarstvo. U redakciji HTV centra Osijek gdje je ostvarila nekoliko tisuća reportaža, izvještaja, razgovora, dokumentarnih projekata i emisija, pustolovina traje još uvijek. Pratila je sve - od cijena na tržnici do visokih političkih tema, no tijekom godina profilirala se kao novinarka koja prati kulturna zbivanja. Katkad se pita nije li ipak za životnu profesiju trebala izabrati glazbu ili književnost, pa je stoga spojila i jedno i drugo, te napisala svoju prvu knjigu, "Esekerski capriccio".

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –