Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Felicitas Hoppe

Najbolje mjesto na svijetu

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Boris Perić
  • 04/2013.
  • 56 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751969
  • Cijena: 59.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjige Felicitas Hoppe uvijek su i knjige za putovanje. S knjigom "Najbolje mjesto na svijetu" autorica je stigla na cilj. Ali koji je to cilj? I kako dospijeva tamo? Kroz tunel, koji izaziva strah poput onog u bajci o zemlji Dembeliji. Kod Felicitas Hoppe on završava ravno iznad zidina crkve na jednom platou iznad rijeke Rhone. Na jednom koliko nestvarnom, toliko i realnom mjestu čežnje, gdje raste mnogo vinove loze i gdje se nalazi stara, ali svježe restaurirana isposnica: "Otići u isposništvo znači pronaći prostor, mjesto, položaj."

Ono što se pripovijeda u tom alpskom krajoliku punom južnog svjetla nije, međutim, priča o ostanku, nego svjetlucava jezgra autobiografije jedne autorice, kojoj ne valja slijepo vjerovati, jer u svojim knjigama izmišlja mitove i sudbine, spajajući - kao neumorna pustolovka u potrazi za istinom - u svojim fabulama bajke i povjesnice.

S knjigom "Najbolje mjesto na svijetu" Felicitas Hoppe izmišlja samu sebe, pripovijedajući, doduše, o svome boravku kao dobitnica Spycher: Književne nagrade Leuk, ali pritom neprimjetno ulazi u niz vlastitih izmišljaja, k svojim vitezovima i svecima, zločincima i propalicama i svim ostalim nepouzdanim vodičima kroz svjetsku povijest ne bi li naposljetku ruku pružila muškarcu s kojim iskušava kako se osvajaju vrhovi.

Prekrasno kabinetsko i čarobnjačko djelo, koje u isti mah skriva i razgolićuje, pokazujući nam kako se sunce puni u boce i da nikad nećemo biti prvi, jer je isposnik prije nas uvijek već bio tu.


***

Felicitas Hoppe, rođena je 1960. u Hamelnu. Studirala je u Tübingenu, SAD-u, Rimu i Berlinu, radila je na Goethe-Institutu kao učiteljica njemačkog kao stranog jezika. 1997. putovala je četiri mjeseca teretnim brodom oko svijeta. Od 2007. članica je Njemačke akademije za jezik i književnost. Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih su važnije Književna nagrada Rattenfänger, Nagrada Heimito von Doderer, Književna nagrada grada Bremena te Nagrada Georg-Büchner za 2012. godinu.

Djela ove autorice osobena stila prevedena su na brojne strane jezike, a kritika ih slavi kao "čudo poetske proze".
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –