Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marcel Schwob

Imaginarni životopisi

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Ana Buljan
  • 04/2005.
  • 132, meki uvez
  • ISBN 9537250008
  • Cijena: 75.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Imaginarni životopisi” jedna je od unikatnih knjiga s konca devetnaestog stoljeća. U njoj se nalaze dvadeset dva portreta zasebnih ljudskih sudbina kroz različite epohe koje počinju s Empedoklom a završavaju s ubojicama Burkeom i Hareom. Suptilno miješajući žanrove, povijest i fikciju, novelu i pjesmu u prozi, kritiki esej i sanjariju, priču i kroniku u cilju pronalaska forme koja će pripasti samo njemu, Marcel Schwob dosegao je ovim djelom svoje vrhunce.

Schwobov pokušaj imaginarne rekonstrukcije zbilje i često ironijskog zaokretanja erudicije završava u sintezi realizma i fantastičnog simbolizma. Knjiga je znatno utjecala na Apollinairea, Bretona, Leirisa, Artauda. Borges koji je čitao imaginarne životopise s dvadeset godina, tek će se kasnije prepoznati kao Schwobov učenik.


Marcel Schwob (1867-1905), tajnoviti francuski pisac, jedna je od velikih figura pariškog književnog života posljednjih decenija devetnaestog stoljeća. Potekao od vrlo kultivirane židovske buržoazije, taj zaljubljenik u djelo Villona i Stevensona bio je zaboravljen gotovo cijelo stoljeće da bi se tek posljednjih godina dogodio veliki "povratak k Schwobu" s impozantnim brojem ponovljenih izdanja i kritikog interesa koji ne jenjava. Važnija djela: "Dvostruko srce", "Knjiga o Monelle", "Kralj sa zlatnom maskom...".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –