Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Bodrožić

Za što sam se spremna potući

  • Nakladnik: Profil
  • 04/2013.
  • 251 str., meki uvez
  • ISBN 9789533132082
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nova knjiga Ivane Simić Bodrožić "Za što sam se spremna potući", donosi sabrane kolumne koje je autorica objavljivala u Večernjem listu. Svojim karakterističnim stilom, oštrim i preciznim zapažanjima, izraženim aktivizmom i osjećajem za pravdu, Ivana skicira svijet koji nas okružuje s aktivnom željom da su promjene moguće.


Rijetkost je u domaćem medijskom prostoru pronaći takvu spisateljsku potrebu za iskrenošću, žudnju da se pod svaku cijenu kaže vlastita istina o stvarima, pogotovo ako su te stvari nedodirljive, tabui i lažne svetinje. Ivana to radi bez agresivnosti ili želje da ostavi jak dojam, pomalo začuđena nad ludilom svijeta, nadmoćna kao i svi koji su u startu odbili pregovarati s vragom oko kompromisa. Ivana stoji iza svakoga svog znaka i riječi i iza naših praznina. Pokazala nam je kako je moguće rasti iz teksta u tekst, prešla je granice pristojnosti i lažnih obzira i postavila nove standarde hrabrosti u kolumnističkom pismu. Za takvo što u društvu koje je svojim tekstovima razobličila neće biti nagrađena, ali je zato spasila sebe, mene i barem nekoliko puta svijet od besmisla.

Olja Savičević Ivančević

 
Volimo ljude i knjige sa stavom. Iskrene i nepokolebljive. Ovo je, sasvim sigurno, jedna od takvih knjiga. U ovoj knjizi možemo pročitati jednostavne istine. Kao što je, na primjer, da čovjek nije ni Meksikanac, ni peder, ni crnac, ni katolik, nego prvenstveno čovjek i da je to ono što ga najviše određuje. Onima koji su voljeli Hotel Zagorje i ova će knjiga prirasti srcu. Kritična, britka i bolno iskrena.

Zoran Ferić

***

Ivana Simić Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru. Za zbirku poezije "Prvi korak u tamu", 2005. godine dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike i nagradu Kvirin Matice Hrvatske Sisak, u kategoriji za najbolju zbirku pjesnika do 35 godina. Objavljivala je poeziju u brojnim književnim časopisima, a pjesme su joj uvrštene u antologiju hrvatske poezije "Utjeha kaosa". 2010. objavljuje svoj prvi poluautobiografski roman "Hotel Zagorje" koji je nagrađen brojnim nagradama, između ostalih i nagradom Kiklop za najbolje prozno djelo godine. Roman je objavljen u Srbiji, te preveden na njemački, francuski i slovenski jezik. Godine 2012. objavljuje zbirku poezije "Prijelaz za divlje životinje". Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a ove godine izišao je prijevod cjelovite zbirke na španjolskom jeziku.

Ivana  Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala na studiju filozofije i kroatistike Sveučilišta u Zagrebu. Za zbirku poezije "Prvi korak u tamu" objavljenu 2005. godine nagrađena je uglednom književnom nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a prijevod cjelovite zbirke "Prvi korak u tamu" izašao je na španjolskom jeziku. Roman "Hotel Zagorje" (Profil, 2010.) nagrađen je nagradama: Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti); Kočićevo pero, Banjaluka – Beograd i Kiklop – za najbolje prozno djelo u 2010. godini.

U veljači 2012. njemački prijevod romana "Hotel Zagorje" izašao je u uglednoj izdavačkoj kući Hanser, te u francuskoj Acte Sud. Do sada je objavljen i u Srbiji, te na slovenskom, češkom, makedonskom, a iduće godine biti će preveden na turski jezik. Prema istom djelu, kao koscenaristica, Ivana Bodrožić zajedno s nagrađivanom bosanskohercegovačkom redateljicom Jasmilom Žbanić piše scenarij za igrani film.

Dobitnica je Večernjakove nagrade „Ranko Marinković“ (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011. godini, a 2012. godine objavljuje zbirku pjesama "Prijelaz za divlje životinje" (V.B.Z.). Slijede zbirka kratkih priča "100% pamuk" (V.B.Z., 2014.), politički triler "Rupa" (Naklada Ljevak, 2016.), zbirka pjesama "In a sentimental mood" (Sandorf, 2017.), slikovnica "Klara Čudastvara" (Sandorf, 2019.) te roman "Sinovi, kćeri" (Hermes, 2020.) za koji 2021. dobiva nagradu "Meša Selimović".


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –