Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olga Grjasnova

Rusi vole breze

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Marko Žarić
  • 06/2013.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Maša je mlada, temperamentna, svojeglava, obrazovana prevoditeljica koja govori pet jezika i  sanja o karijeri u UN-u. Kao dijete iskusila je rat u rodnom Bakuu odakle s obitelji seli u Njemačku gdje ubrzo upoznaje sva lica multikulturalnog društva. Nakon iznenadne smrti partnera Elijasa, Maša prihvaća posao u njemačkoj mirotvornoj zakladi te odlazi u Tel Aviv gdje susreće svoju židovsku rodbinu izbjeglu u Izrael nakon holokausta i rata u Azerbajdžanu.

U Mašinoj glavi izmjenjuju se slike rata s grizodušjem zbog Elijasove smrti a izraelsko-palestinski sukob te nemoć zapadnih i lokalnih mirotvoraca u uspostavi mira pojačavaju njezinu osobnu traumu koja je i trauma suvremenog svijeta u neprestanom izvanrednom stanju. No Maša nije nemoćna žrtva, već osoba koja zajedno s prijateljima različitih nacionalnosti, jednako svjesnih nametnutih sukoba, želi izboriti pravo svoje generacije na sadašnjost i budućnost.

Tako se i njezin posao prevoditeljice može shvatiti kao metafora borbe za bolji svijet u kojemu babilonska kula neće biti sablast, već jedini mogući način nadvladavanja sukoba zbog bilo koje vrste različitosti i temelj za izgradnju sretnije budućnosti, makar ona bila utopija. 

Olga Grjasnova pogodila je u žicu svoje generacije. U Njemačkoj se dugo nije pojavio tako društveno osviješten i snažan prvijenac.  

Die Zeit
Zavodljiv, drzak, smion roman, tragičan i pun humora.
Süddeutsche Zeitung

Romanom Rusi vole breze Olga Grjasnova ušla je na velika vrata u njemačku književnost.
Die Welt***


Olga Grjasnova rođena je 1984. u Bakuu, u Azerbajdžanu. Nakon rata oko Gorskog Karabaha 1996., njezina obitelj napušta domovinu i odlazi u Njemačku. Boravila je duže u Poljskoj, Rusiji i Izraelu. Završila je studij kreativnog pisanja na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu, trenutačno studira povijest plesa na Freie Universität u Berlinu.

Za zapaženi prvijenac "Rusi vole breze" iz 2012. dobila je Nagradu Klaus-Michel Kühne i Nagradu Anna-Seghers.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Rusi vole breze - Olga Grjasnova –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –