Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Francis Violich

Most prema Dalmaciji : Potraga za značenjem mjesta

  • Nakladnik: Litteris
  • 08/2013.
  • 340 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250553
  • Cijena: 32.52 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Most prema Dalmaciji", potraga za značenjem mjesta, životno je djelo Francisa Violicha, Amerikanca hrvatskoga podrijetla, nekadašnjeg uglednog profesora urbanizma na američkom Sveučilištu u Berkleyju, koji je u nekoliko navrata boravio u Dalmaciji, zavičaju svojih baka i djedova.

Uspoređujući ga sa sjevernoameričkim gradovima u kojima se nastanila njegova obitelj, Violich na originalan način istražuje urbani krajolik i strukturu dalmatinskih gradova i mjesta na otocima: Zadra, Splita i Dubrovnika, Hvara, Korčule, poluotoka Pelješca, Sutivana, Bola te zavičajnih Kune i Pučišća. Njegova metoda urbanog čitanja mjesta korak po korak pomaže nam da razumijemo distinktivne urbane identitete izravnim iskustvom, intuicijom, subjektivnim osjećajima koja mu pobuđuju određen prostor i zdanje.

Tako gradove i mjesta koji su nam poznati i familijarni doiživljavamo sasvim u drugom svjetlu, kao da nam je autor otkrio ključ za njihovo istinsko razumijevanje. Uvidjevši tek na kraju knjige da je Most iz naslova knjige prema njima čvrsto izgrađen.

***

Francis Violich (1911.–2006.) rođen u Americi, kamo su njegovi su preci stigli s otoka Pelješca. Hrvatsku je prvi put posjetio 1937., a od 1960. istražuje arhitekturu i urbanu strukturu dalmatinskih naselja, zanima se za identitet i očuvanje povijesti grada. O tome je objavio znanstvene članke, a  knjiga "Most prema Dalmaciji – potraga za značenjem mjesta" (u izdanju Johns Hopkins Univerisity Pressa, Baltimore-London, 1988.), vrhunac je toga dijela Violicheva rada. Suosnivač je Studija za urbano i regionalno planiranje na Sveučilištu Berkeley. Sa svjetski poznatim sociologom i urbanologom Lewisom Mumfordom proučavao je gradove Južne Amerike. Iz toga istraživanja su proizišle knjige “Gradovi Južne Amerike”,“Urbano planiranje u Kolumbiji i Brazilu” i mnoge druge.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –