Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Tema ×

Tema • 26.12.2022.

Godine (ne)čitanja : Noć knjige iliti noć koja rasvjetljuje Hrvatsku

Sve ovo što smo postigli s Noći knjige ne bi bilo moguće da se u ovoj manifestaciji ne događa sinergija svih nas u knjižnom sektoru, od autora – pisaca, prevoditelja, ilustratora... preko urednika, izdavača, knjižara, knjižničara... kao i novinara koji od prvog dana medijski podržavaju našu manifestaciju.
Tema • 25.12.2022.

Godine (ne)čitanja : Koristimo li istraživanja koja provodimo?

Pokušajmo se još jednom praviti da su nam ta istraživanja važna, da ih čitamo i analiziramo. Ukratko, u osnovnim crtama, prisjetit ćemo se prezentirati onih istraživanja koja možemo uspoređivati u kakvom-takvom vremenskom kontinuitetu od 2004. do 2022. godine, imajući u vidu da je to period od rođenja do stasanja jednog punoljetnika/ce, pa bi to trebao biti dovoljan period za podvuči crtu.
Tema • 24.12.2022.

Godine (ne)čitanja : Priča o knjižarstvu - dio II.

Da ne bi sve bilo tako sivo, pohvalno je da se u posljednjih nekoliko godina percepcija knjižarstva počela mijenjati na bolje, pa danas i knjižari mogu računati na ponešto konkretnije potpore za različite aspekte svoga djelovanja, ali to nije niti izbliza dovoljno jer su zaostajanja velika, pogotovo ako se želi postići raznovrsnija ponuda knjiga u knjižarama.
Tema • 23.12.2022.

Godine (ne)čitanja - Priča o knjižarstvu - dio I.

U zapadnom svijetu model vertikalne integracije nakladništva i knjižarstva nije čest poslovni model, preferira se jasna horizontalna razdioba uloga u knjižnoj industriji, a tamo gdje vertikalna integracija ipak postoji prisutna je jaka regulativa (zakon ili gospodarstveni sporazumi ili etički kodeks branše) kojom se brane potencijalne monopolističke prakse.
Tema • 14.10.2022.

Postoji li formula za opstanak književnih časopisa?

Danas su trošak papira i tiska u drastičnom porastu, ali nezanemarivo rastu i troškovi različitih produkcijsko-distributivnih digitalnih servisa, i matematika nije baš tako jednostavna kako se na prvu čini. Pogrešno je shvaćanje da je digitalno u produkcijskom smislu neznatan trošak, i da se problemi časopisa rješavaju pukim prelaskom u digitalnu sferu, jer i takva kvalitetna rješenja koštaju, kao i...
Tema • 29.06.2022.

Tko kroji novo ruho Zajednice nakladnika i knjižara?

Ako će se inzistirati na prihvaćanju ponderiranog modela glasanja lako bi se moglo dogoditi da se ZNK u četvrtak 30. lipnja 2022. na svojoj izbornoj plenarnoj sjednici nakon 25+ godina definitivno raspadne, jer većina nakladnika i knjižara ipak smatra da je dosadašnji model 1 tvrtka 1 glas i dalje najbolji, da je dio već duže tradicije ZNK, i da je praksa do sada pokazala da "mali" ionako zapravo nikad nisu...
Tema • 11.03.2022.

Vraćaju se proljetna druženja s knjigom

Opći je dojam da smo se svi već umorili od silnih zoomiranja i live stremanja, i da će nam najbolji lijek za uzdrmanu psihu za većinu biti onaj starinski, što neposredniji živi kontakt, pa makar se i dalje događao pod više ili manje strogim epidemiološkim mjerama, s manjim brojem fizičkih posjetitelja i sl.