Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavao Ritter-Vitezović

Kronika aliti spomen vsega svieta vikov 1696.

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Urednik: Alojz Jembrih
  • 03/2015.
  • 628 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789536522880
  • Cijena: 51.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kao petu knjigu u nizu "Oživljena baština" nakladnička kuća ArTresor objavljuje "Kroniku aliti spomen vsega svieta vikov po zlatnomu vitezu Pavlu Vitezoviću na svitlo danu (1696.)", u pretisku i u latiničnome prijepisu (transkripciji), te s glosarijem i s opširnim pogovorom o Vitezovićevu životu i o "Kronici".

Tekst je transkribirao, glosarij sastavio, pogovor napisao i knjigu za tisak priredio Alojz Jembrih.


Čitatelju dolazi u ruke jedno nadasve vrijedno hrvatsko povijesno djelo, koje je tiskano u Zagrebu, u tiskari kojoj je Pavao Ritter Vitezović bio ravnateljem, imenovan od Hrvatskoga sabora 1694. godine.

Vitezovićeva je "Kronika" (1696.) u 18. st. doživjela još tri izdanja s dopunama. Budući da je godine 1992., u pretisku, već objavljena "Kronika Antuna Vramca" (1578.), koju je Vitezović uvrstio u svoju "Kroniku", ovaj će pretisak biti zanimljiv prije svega povjesničarima i povjesničarima hrvatskoga jezika, jer se vidi u kojoj je mjeri sadržajno i jezično Vitezović odstupio od Vramčeve "Kronike".

U "Pogovoru", uz poznate dosadašnje podatke, doneseni su i novi podatci o Vitezoviću s nekim ispravcima. Pretisak Vitezovićeve "Kronike" (1696.) izrađen je prema primjerku koji je pohranjen u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, a desetak je stranica iznova snimljeno iz primjerka koji se nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Zbirci rukopisa i starih knjiga.

Nizom "Oživljena baština" doista je omogućeno da je i Vitezovićeva "Kronika" postala oživljenom, a to znači da će biti drago i poželjno štivo svima koji cijene svekoliku hrvatsku povijesnu, kulturnu i književnu baštinu.



**

"[...] Izdavački projekt objavljivanja kritičkoga izdanja prvoga vemakulamoga historiogr afskoga djela baroknoga polihistora Pavla Rittera Vitezovića (1652. - 1713.) 'Kronika aliti spomen vszega szvieta vikov' (Zagreb, 1696.) od fundamentalnoga je značenja za proučavanje povijesti ranonovovjekovne hrvatske književnosti i kulture. [...] Zbog činjenice da je riječ o prvome historiografskome djelu jednoga od najsvestranijih sedamnaestostoljetnih hrvatskih spisatelja, ova će knjiga zasigurno privući i interes brojnih potencijalnih korisnika, i to ne samo u krugovima povjesničara i drugih stručnjaka u društvenim i humanističkim znanostima već i šire kulturne javnosti. [...] Pogovor hrvatskoga filologa i stručnjaka za stariju hrvatsku književnost prof. dr. sc. Alojza Jembriha osvjetljuje mjesto i značenje ovoga Vitezovićeva djela u okviru ranonovovjekovne hrvatske književnosti, a rječnik manje poznatih riječi sa štokavskim ekvivalentima približava Vitezovićevu 'Kroniku' suvremenim čitateljima. [...]"

Zrinka Blažević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –