Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijan Richter

Slika između izgleda i pogleda

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • 06/2016.
  • 108 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789538012105
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Richter je svojom knjigom postavio usporednu i primijenjenofenomenološku studiju slikarstva, slike, izgleda slike i pogleda, tj. fundamentalni estetički odnos "subjekta i objekta". Slika je tretirana kao medij, pri čemu je na autentičan način razdvojen par konceptualnih determinacija: slika-za-gledanje (picture) i slika-za-slikanje (painting). Pogled i izgled slike slikarstva postavljeni su kao problemi istraživanja i rasprave iznesene u rukopisu knjige.

Autor je precizno naznačio područje zanimanja sljedečim riječima: "Pogled i izgled čine okvir istraživanja, a u samom je središtu djelo, ali ne kao dovršenje, nego kao proces. Dekonstruiranjem izgleda nastoji se prevladati paradigma naslikane slike. Time je napravljen proboj prema još neistraženim područjima slike-poslije-naslikane-slike. Razlozi za poricanje naslikane slike stoga su upravo razlozi za sliku, onu koja omogučuje slikanje kao spoznajno-kreativni proces."

prof. dr. sc. Miško Šuvaković, iz recenzije



Rukopis se Marijana Richtera odnosi na područje teorije vizualne umjetnosti, koje je teško definirati ne samo zbog njegove raznolikosti i dinamičnosti već i zbog toga što nadilazi disciplinarne granice pojeciinih struka i znanja o ovoj umjetnosti. Stoga, to područje zahtijeva konstituiranje znanja o slici na nove načine. Ovaj projekt Marijana Richtera istražuje i sučeljava ključna polja značenja u razvedenom pociručju prakse i teorije slike te vizualnosti slikarske kulture. [...]

Tekst Marijana Richtera uspijeva na veoma artikuliran način sažeti prakse, rasprave i mišljenja koja potječu iz umjetničko-istraživačke prakse, te iz više različitih teorijsko-istraživačkih disciplinarnih polja, ali i iz suvremene epistemološke i kulturalne rekonfiguracije, koja je prožeta skepsom prema hijerarhijama znanja i koja nastoji što neposrednije sudjelovati u aktualnim zbivanjima. Autor nudi novi ključ za čitanje predmeta istraživanja, a to je slikarska kultura, ključ koji nas suočava sa značenjem i značajem kontekstualne problematizacije i interpretacije.

prof. dr. sc. Sonja Briski Uzelac, iz recenzije

Marijan Richter rođen je 1957. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine.

Realizirao je više od trideset samostalnih izložaba u Zagrebu, Čakovcu, Kri-ževcima, Sisku, Osijeku, Trogiru, Vinkovcima, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru. O njegovu radu snimljeno je nekoliko televizijskih priloga (Slikanje fotografije, TV izložba).

Monografija Margarite Sveštarov Šimat "Marijan Richter "u izdanju ArTresora objavljena je 2012. godine. Doktorirao je s temom Slika između izgleda i pogleda 2013. godine. Docent je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –