Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Enciklopedija Matice hrvatske 1. A - G : Iz književne, kulturne, društvene i političke povijesti Hrvatske 1842 - 2014.

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Urednik: Igor Zidić
  • 06/2015.
  • 815 str., meki uvez
  • ISBN 9789533410142
  • Cijena: 98.21 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Glavni urednik Igor Zidić, izvršna urednica Jelena Hekman, urednik Ivica Matičević, stručni suradnik Josip Brleković, tehnički urednik Neven Osojnik. 54 suradnika na tekstu, 485 natuknica, 745 ilustracija (558 u koloru, dvije duplerice), 14 tablica, ilustrirani predlist i zalist, dvostupčani tekst. Predgovor glavnog urednika, popis suradnika, popis kratica, popis izvorâ fotografija i korištene građe.

U cjelini, edicija bi trebala postati referentnim štivom, koje će u međusobnu vezu dovesti pojedince, društva i institucije, političke pokrete, književna strujanja, časopise i slične kulturne i društvene fenomene u kulturnom, književnom, društvenom i političkom životu Hrvatske, s posebnim naglaskom na onim točkama u kojima je upravo Matica hrvatska bila inspiratorom dodira, izvorištem smisla djelovanja ili medijatorom veza i utjecaja. Na taj će se način dobiti gusta mreža kulturnopovijesnih odnosa, povijest hrvatskog društva, kulture, umjetnosti i znanosti promatrana iz jedne specifične vizure. Iz ukupnosti svih obrađenih jedinica stvorit će se slika hrvatskog kulturnog i društvenog razvoja koju – i kakvu – dosad nismo imali prilike upoznati na sličan  način.

Jelena Hekman

 

Pažljiviji će čitatelj ili čitateljica lako otkriti da smo osobitu pozornost posvećivali arhivskim i drugim istraživanjima, koja su – ograničena raspoloživim vremenom i financijskim uvjetima – obećavala važna otkrića nepoznatih, zanemarenih ili zatajivanih činjenica o hrvatskom kulturnom, umjetničkom, obrazovnom, političkom (itd.) životu ili o životu i djelu važnih protagonista takve, mnogostruke i polivalentne Hrvatske. Nastojali smo, u atmosferi bez pritisaka, koju nam je nakladnik osigurao, uključiti pored bitnih i one skromnije doprinose o Matičinu djelovanju pa i sitnije korekture dosadašnjih znanja, ako je pregledano izvorno gradivo pružalo tome povoda.

Te naše napore nije stimulirala ideologija – nikad je nismo koristili kao izliku da se nešto ili netko uvrsti u korpus ili isključi iz korpusa EMH, da se učinci nečega ili nekoga uvećaju ili umanje, honoriraju ili penaliziraju – nego ih je poticalo opće poznato obilje neistraženih ili tabuiziranih tema i vrela, komparativne građe, zamračenih likova i sudbina (u ideološkim ratovima, što su se u nas, više-manje kontinuirano rasplamsavali iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće, šireći nekulturnu isključivost i političko jednoumlje, unoseći kojiput i zločinačke kriterije u područja duhovnog stvaralaštva, obrazovnih sustava, javnoga života).

Nadamo se, da će EMH  posvjedočiti da je djelo novoga vremena: omogućene objektivnosti, pozitivne tolerancije, ustrajne težnje prema istini

Igor Zidić

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –