Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jose Luis Peixoto

Knjiga

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 10/2016.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953577
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Knjiga" je saga o portugalskoj emigraciji u Francuskoj, ispričana iz perspektive niza nezaboravnih likova, uz jasan stilski potpis autora. Između zaseoka u kontinentalnom zaleđu Portugala i Pariza te između seoskih zabava uz radio i referenci na visoku kulturu, otkrivaju se znakovi prošlosti koja je povela tisuće i tisuće Portugalaca u potragu za boljim životom u stranoj zemlji.

Kroz osobnu, gotovo klasičnu ljubavnu priču, autor je uspio prikazati niz osebujnih, gotovo grotesknih likova i niz nezaboravnih situacija, pritom tjerajući čitatelja da se u potpunosti uživi u ovaj stilski odlično izveden roman, u kojemu će podjednako uživati oni koji vole dobru ljubavnu priču, a i oni koji preferiraju mogućnost raznovrsnih interpretacija djela kroz iščitavanje referenci kako na popularnu kulturu, tako i na niz modernističkih i postmodernističkih književnih remek-djela.

Peixotov spisateljski talent i ljepota ritma njegove proze prava su rijetkost. - The Guardian

Jedan od onih pisaca koji vrlo visoko uzdižu književnost vlastite zemlje. - Le Figaro

Peixoto iznenađuje stilističkim umijećem, kojim kao da slijedi primjer velikoga Joséa Saramaga, ali i hrabrošću kojom stvara, u današnje vrijeme, pripovjedne strukture dostojne Faulknera, Rulfa i Donosa. - L'Unità

Hrabra i očaravajuća Peixotova proza iznimno je lijepa, nevjerojatno bogata i dojmljiva. - The Independent

José Luís Peixoto (1974., Galveias, Portugal) jedan je od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije. Nakon što je 2001. dobio Nagradu José Saramago za roman "Nijedan pogled" (VBZ, 2004), osnovana je nagrada za mlade autore koja nosi njegovo ime. Za roman "Cemitério de Pianos" dobiva Nagradu Cálamo Otra Mirada, za najbolju stranu knjiga objavljenu u Španjolskoj. Preveden je na više od dvadeset jezika. "Knjiga" (Edicije Božičević, 2016) je doživjela 9 izdanja u Portugalu od objavljivanja 2010. godine, te stekla autoru glas jednoga od najzanimljivijih i najčitanijih suvremenih portugalskih, a i svjetskih autora. 2016. godine s romanom “Galveias” (Edicije Božičević, 2017) osvaja nagradu Oceanos (koju mnogi nazivaju “Bookerom za portugalski jezik”) za najbolju knjigu objavljenu na portugalskom jeziku. Objavio je putopis po Sjevernoj Koreji, “Unutar tajne“ (Edicije Božičević, 2020). Njegove pjesme i proza nalaze se u desecima antologija objavljenih na nizu jezika. Također piše kazališne predstave, a bio je i tekstopisac na zajedničkom albumu s bendom Moonspell. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –