Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Furtinger

Povjerljivi zadatak

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 10/2016.
  • 192 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746285
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Povjerljivi zadatak" jedini je povijesno-avanturistički roman legendarnog novinara, strip scenarista i književnika Zvonimira Furtingera. Ujedno je to i jedino djelo beletristike koje nije uspio objaviti za života, a kojem je trebalo više od pola stoljeća od nastanka da konačno bude objavljeno.

Svi oni koji su odrastali uz popularni tjednik Plavi vjesnik i voljeli brojne strip serijale nenadmašnog dvojca Furtinger-Jules zasigurno će voljeti i ovaj roman izvrsne fabule, dinamičnih zbivanja, duhovitih i zanimljivih dijaloga te nepredvidljivih obrata.

Posebna poslastica ove knjige je svakako ilustracija za naslovnu stranu koju je kao posvetu Furtingeru izradio njegov dugogodišnji suradnik na brojnim stripovima Julio Radilović Jules.

Zvonimir Furtinger rođen je 1912. godine u Zagrebu. Bavio se brojnim zanimanjima. Bio je tako trgovački putnik, grobar, rudar, svirač i pjevač, kinooperater, šef reklamnog biroa pa čak i član neke egipatske mađioničarske trupe koja je krstarila po Bliskome istoku. Vojnu akademiju polazio je od 1942. do 1943. godine i bio domobranski časnik.

Jedan je od pokretača i prvih urednika Radio Sljemena 1953. godine. Tijekom šezdesetih godina pisao je scenarije za televizijske serije, a niz godina bio je urednik u dokumentarno-zabavnom programu Radio Zagreba. Surađivao je u raznim listovima i časopisima: Dnevnik, Vjesnik, Narodni list, Večernji list, Studio, Globus, Fokus, Sirius.

Svoj prvi roman, pustolovno-fantastični "Crveni duh", napisao je 1926. godine u suradnji sa Stankom Radovanovićem. Tim romanom zapisao se među pionire znanstvene fantastike u Hrvatskoj. U naslijeđe nam je ostavio četrdesetak novela i pripovijesti, dvanaest romana, monografije o Heinrichu Schliemannu i Karlu Mayu, brojne radio-drame i velik broj eseja i feljtona. Više romana napisao je zajedno s Mladenom Bjažićem, a najviše uspjeha postigli su romanima "Zagonetni stroj profesora Kružića" (Ništa bez Božene), "Osvajač 2 se ne javlja", "Svemirska nevjesta", "Tajna stare opeke", "Varamunga – tajanstveni grad", "Lažni kurir" i "Mrtvi se vraćaju".

Samostalno je objavio roman "Dvorac Falkenhaim" te objavio niz detektivskih romana i priča. Neke njegove priče prevedene su na francuski, poljski i češki jezik.

Rad na stripu započeo je 1954. godine napisavši scenarij za Neugebauerov strip "Neznanac iz svemira". Nastavlja pisati scenarije za njemačkog izdavača Rolfa Kauku koje je crtao Jules Radilović. Godine 1956. započinje  suradnju s Plavim vjesnikom. U tandemu s Julesom nastaju nezaboravni strip serijali Kroz minula stoljeća, Izviđačke pustolovine, Afričke pustolovine, Din Kol, Herlock Sholmes te Pavel Biri i serijal Zaviša koje je crtao Žarko Beker. Nakon ukidanja Plavca povremeno se vraća stripu. Tako su nastali, ponovno u suradnji s Julesom Radilovićem, Jaimie McPheeters putuje na istok, dvije epizode serijala Alexis Montserrat, kao i dvije dodatne epizode serijala Herlock Sholmes. 

Zvonimir Furtinger nagrađen je 1982. godine nagradom Sfera za životno djelo na području znanstvene fantastike. Umro je u Zagrebu 22. studenoga 1986. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –