Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mark Twain

Broj 44, tajanstveni stranac

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 02/2017.
  • 278 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201016
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Desetak posljednjih godina života Mark Twain radio je paralelno na tri tajanstvena rukopisa s radnjom smještenom u prošlost i u tri različita ambijenta, ali s istim dijabolično šarmantnim strancem – mladim Sotonom – nakon čijeg pojavljivanja među ljudima zaredaju neobični nadnaravni događaji... Prva i najpoznatija verzija rukopisa, naslovljena "Tajanstveni stranac", tiskana je 1916. nakon autorove smrti, a  više od pola stoljeća poslije, 1969. objavljena je duža i provokativnija verzija pod naslovom "Broj 44, tajanstveni stranac". Pokazalo se da je potonja i ponajbolja, s najmanje uredničkih intervencija, s posebno intrigantnim posljednjim poglavljem u kojem se autor preko Nečastivog, koji se predstavlja kao "Broj 44, nova serija 864.962", razračunava i s ljudima i s Bogom, pa tako u jednom trenutku kaže da, zapravo, ništa ne postoji "ni Bog, ni svemir, ni ljudski rod, ni život na Zemlji, ni nebo, ni pakao. Sve je to San, groteska, pusti ludi san. Ne postoji ništa osim Tebe. A ti si tek Misao..."

Osim u sadržaju, čini se da su se neka "nečista posla" uplela i oko ove kultne knjige Marka Twaina koja, očito ne bez razloga, i danas zadivljuje i zastrašuje... Premda je objavljena prije više od stoljeća, ovo je prvo hrvatsko izdanje, a verzija "Broj 44" nije objavljivana ni u bivšoj nam državi.

Mark Twain, pravim imenom Samuel Langhorne Clemens rodio se u malom gradiću Florida, u državi Missouri, kao šesto dijete suca Johna Marshalla Clemensa i Jane Lampton Clemens. Školovanje napušta u dvanaestoj godini zbog smrti oca, te počinje raditi kao tiskarski naučnik. Sa osamnaest godina (1853) napušta Hanibal i nakon nekoliko seljenja i mnoštvo poslova odlučuje postati brodarom na Missippiju. Njegova iskustva s rijeke i iz riječnog života ostala su zauvijek zabilježena u njegovim romanima, pa čak i u njegovom imenu: “Mark Twain” je bio uzvik čovjeka koji je provjeravao dubinu rijeke, a značio je dubinu nešto veću od tri i pol metra, ili drugim riječima, dovoljno duboku vodu za plovidbu.

U ljeto 1862., nakon što je Virginiji dobio posao urednika u lokalnim novinama Territorial Enterprise, rođen je “Mark Twain”. Tim je pseudonimom potpisao priču "Slavna žaba-skakalica iz Calveras Countyja" koja je 1865. objavljena u njujorškom tjedniku The Saturday Press. Od tada je Twain živio samo za pisanje i od pisanja, te mnogo putujući i držeći predavanja. Nakon jednog proputovanja po Italiji i Francuskoj, objavljuje humoristični putopis "Naivčine na putovanju" (1869) u kojem na humoristično-satirični način opisuje Amerikance 19. stoljeća u inozemstvu, ali i prikaz Europe gledane njihovim očima.

U periodu između 1876. i 1884., Twain je objavio većinu svojih najboljih i najpoznatijih djela: "Tom Sawyer" (1881), "Kraljević i prosjak" (1882), "Život na Missipiju" (Life on the Mississippi 1883) i "Huckleberry Finn" (1884), nastavak "Toma Sawyera" koji se obično smatra njegovim najboljim djelom. Oba romana opisuju nestašne pustolovine dečaka u američkoj provinciji, međutim, drugi od njih, uprkos brojnim komičnim situacijama i naivnoj prostodušnosti nekih likova, iskazuje temeljne moralne probleme Twainove Amerike.

Godine 1890., nakon što propada njegova izdavačka kuća, Twain zapada u novčane probleme. Kako bi se oporavio od bankrota, započinje svjetsku turneju predavanja tijekom kojih njegova miljenica, kćer Susy, umire od meningitisa. Nakon turneje objavljuje satirično povijesni roman "Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arthura" (1889) i "Glupavi Wilson" (1894).

Još je jedan strašan događaj pomutio slavu i uspjeh velikog pisca, kada 1904. godine u Firenci umiru njegova supruga i druga (od tri) kćer. Nakon toga u Twainova se djela bespovratno uvlači teški očaj i pesimizam ("Čovjek koji je pokvario Hadleyburg", 1889., "Tajanstveni stranac", 1916), koji je uočljiv i u njegovoj posthumno objavljenoj autobiografiji (1924). Svoju je autobiografiju diktirao tijekom posljednjih godina života, svojem tajniku A.B. Paineu, i ona se kasnije pojavila u različitim verzijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –