Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Ivandić Zimić

Praznina

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 12/2018.
  • 141 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953843
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Jutros su dugo zvonila crkvena zvona. Nešto se sprema u gradu. Svi koji mogu otići će. Na trenutak žalim dječaka koji će, izgleda, ostati. Otac mu je u gardi, čak neki zapovjednik. On vjeruje u slobodu svoga grada. U ljubav dovoljno veliku da pazi na grad, u nevino djetinjstvo, u vjeru da će svi paziti jedni na druge… Ali rat nije igra špekulama. Rat je velika krvava stvar u kojoj se gubi sve. Grad, djetinjstvo i životi.“

"Praznina" Jadranke Ivandić Zimić je potresna priča mlade Vukovarke koja rano ostaje bez roditelja i u bijegu od rata završava s bakom u Apatinu, gdje upada u vrtlog droge, pokušavajući prazninu nastalu gubitkom roditelja, rodnog grada i svakog drugog oslonca u životu nadomjestiti heroinom. Roman je inspiriran istinitom životnom pričom ovisnice s kojom je autorica radila niz intervjua tijekom svog dugogodišnjeg staža socijalne radnice.

"Praznina" zadržava osnovnu motivsku strukturu teksta koja u prvi plan postavlja nesnalaženje individualca u odnosu na socijalno(obiteljski)-politički kontekst. Lea je mlada antijunakinja koju će autorica suprotstaviti jakoj zbilji u Hrvatskoj i Vojvodini s početka 90-ih godina 20. stoljeća. Kao dijete iz vukovarskog miješanog, hrvatsko-srpskog braka koji je bio osuđen na propast i prije raspirivanja međuetničkog sukoba uslijed očeve uloge nasilnika, kockara i zlostavljača, put će je još kao petnaestogodišnjakinju odvesti u prostore iskušavanja droga (…) koji će zadati ranu iz koje se će se postepeno inficirati – Praznina.

(iz pogovora prof. dr. Ivana Trojana)

Dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić savjetnica je u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. Dosad je objavljivala stručne članke i radove, slikovnicu "Neobična jutra jedne obične Flekice" (u suradnji s ilustratoricom Antonijom Marinić) i zbirku novela "Zvala sam se Ljerka". Naslovna priča iz zbirke novela dobila je nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis Matice hrvatske Osijek 2015. godine.

Dio njezine poezije i proze objavljen je u časopisu „Oberon: zbornik Kluba kreativnih žena“. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –