Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Moja borba : Šesta knjiga

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 06/2019.
  • 944 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320939
  • Cijena: 290.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća.

“Šesti tom osobno me se najviše dojmio i iskreno me potresao … To se ne doživljava često. Primjere mogu nabrojiti na prste jedne ruke ... Bolno ga je čitati. Pogotovo završni dio, ono što je zapravo izjava ljubavi životnoj partnerici i svojoj djeci … Izlaganje života, stvarnosti, kako se doista odvija – između svakodnevice i zabava, između mijenjanja pelena i važnih razgovora – uokviruje neke od najsnažnijih tekstova koje sam pročitao u norveškoj esejistici. Pogotovo četiristo stranica dugu analizu Adolfa Hitlera… Nije to samo Knausgårdova borba za umjetnost – i s vremenom, da bude cjelovita osoba – to je i naša borba, da živimo u mračnoj hladnoći svemira. To je moja borba, to je vaša borba, to je Moja borba...” Agderposten

“Posljednji tom romana Moja borba upravo je onoliko moćan koliko je serijalu bilo potrebno … I vrijedilo ga je čekati. Zagriženi će obožavatelji također biti zadovoljni, kladim se … Moja borba nije tekst koji 'čitate' u tradicionalnom smislu, nego 'mjesto' na kojemu jeste, struja u koju uronite, da bi vas onda piščeve asocijacije bacale amo-tamo… ”
Dagbladet

“Posljednja knjiga Knausgårdova šestotomnog remek-djela postaje maksimalistička i metatekstualna, propitujući utjecaj koji je taj autobiografski ciklus izvršio na autorov život i na živote onih koji ga okružuju, čime je briljantno fokusiran smisao njegova projekta. Ovaj svezak uzbudljiv je zaključak Knausgårdova epskog ciklusa.”
Publishers Weekly

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp) koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u preko pola milijuna primjeraka. Za "Moju borbu", prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, Nagradu za knjigu godine Morgenbladet i Nagradu P2 Listeners’, te je proglašena Knjigom godine časopisa New Yorker. Godine 2015. dobiva Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjenu Jeruzalem Prize koja promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su je samo najznačajniji pisci naše epohe. Serijal "Moja borba" preveden je na tridesetak jezika te izaziva polemike gdje se god pojavi.

U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Årstid encyklopedien) sastavljenu od četiri knjige: Jesen (Om høsten), Zima (Om vinteren), Proljeće, (Om våren), Ljeto (Om sommeren). Godine 2019. dobio je Nordijsku književnu nagradu koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se smatra „malim Nobelom“ za književnost.  

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –