Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Moja borba : Druga knjiga

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 02/2016.
  • 381 str., meki uvez
  • ISBN 9789533320335
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U Drugoj knjizi "Moja borba" Karl Ove napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obvezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren kako prema bližnjima tako i prema društvu u kojem živi.

Razapet između ljubavi, očinstva i žestoka nagona za samoćom i pisanjem, Knausgard ispisuje jednu od najdojmljivijih proza 21. stoljeća.

Iz strane kritike:

Završne rečenice romana smirujuće su, obične, uspjele. Nose ono što Walter Benjamin zove 'epskom stranom istine, mudrost'. - The New Yorker

Uže oko vrata, nož u srcu. Knjiga je puna čarolije, svijet se jednostavno rastvara... Knausgard će imati status jednak Henriku Ibsenu i Knutu Hamsunu. - Kristeligt Dagblad (Danska)

Negdje između Prousta i šetnje šumom... Poput granita, precizno i nesavladivo. Stvarnije od stvarnosti. - La Repubblica

Kroz njegovu organsku i duboku umjetnost vidljivo je i Knausgärdovo srce. - Independent

Neobjašnjivo iskren zapis trijumfa i banalnosti njegova vlastita života. - Telegraph

Osim svakodnevnog života, može se doseći i ono univerzalno i dodirnuti Velika Književnost: dokaz u drugom dijelu jest pismo lažne banalnosti iz kojeg naglo izlijeću mlazovi nesvakidašnje snage. Izuzev autobiografije pojedinca, ovdje se ocrtava i promišljanje muškog identiteta, ali i obuzimajući prikaz skandinavske socijaldemokracije. Nevjerojatno. - L'Express

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti. "Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –