Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Moja borba : Druga knjiga

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 02/2016.
  • 381 str., meki uvez
  • ISBN 9789533320335
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U Drugoj knjizi "Moja borba" Karl Ove napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obvezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren kako prema bližnjima tako i prema društvu u kojem živi.

Razapet između ljubavi, očinstva i žestoka nagona za samoćom i pisanjem, Knausgard ispisuje jednu od najdojmljivijih proza 21. stoljeća.

Iz strane kritike:

Završne rečenice romana smirujuće su, obične, uspjele. Nose ono što Walter Benjamin zove 'epskom stranom istine, mudrost'. - The New Yorker

Uže oko vrata, nož u srcu. Knjiga je puna čarolije, svijet se jednostavno rastvara... Knausgard će imati status jednak Henriku Ibsenu i Knutu Hamsunu. - Kristeligt Dagblad (Danska)

Negdje između Prousta i šetnje šumom... Poput granita, precizno i nesavladivo. Stvarnije od stvarnosti. - La Repubblica

Kroz njegovu organsku i duboku umjetnost vidljivo je i Knausgärdovo srce. - Independent

Neobjašnjivo iskren zapis trijumfa i banalnosti njegova vlastita života. - Telegraph

Osim svakodnevnog života, može se doseći i ono univerzalno i dodirnuti Velika Književnost: dokaz u drugom dijelu jest pismo lažne banalnosti iz kojeg naglo izlijeću mlazovi nesvakidašnje snage. Izuzev autobiografije pojedinca, ovdje se ocrtava i promišljanje muškog identiteta, ali i obuzimajući prikaz skandinavske socijaldemokracije. Nevjerojatno. - L'Express

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp) i u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodaje se u preko pola milijuna primjeraka. Za "Moju borbu", prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi. No kritika je jednoglasna da je Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća.

Kvadrilogija "Enciklopedija godišnjih doba" (Årstid encyklopedien): "Jesen", "Zima", "Proljeće", "Ljeto" zbirka je piščevih promišljanja o svijetu koji nas okružuje, o ljudskim odnosima u koje smo upleteni, o mjestu čovjeka u metežu danih mogućnosti. Godine 2019. dobio je Nordijsku književnu nagradu koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se smatra "malim Nobelom" za književnost.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –