Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Ima vrijeme za sve

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 11/2017.
  • 526 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861761
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Osebujan roman "Ima vrijeme za sve" priča priču o povijesti anđela i to na posve nesvakidašnji način. Knjiga obuhvaća golemo vremensko razdoblje, zapravo cijelu povijest života na zemlji, od predbiblijskih vremena kada su anđeli živjeli na zemlji zajedno s ljudima, sve do naših dana.

Knausgårdovo se kazivanje razvija na vrtoglav način: u sjeni poznatih, biblijskih motiva pojavljuju se neke druge i drugačije priče, koje nas usmjeravaju prema nekom drugom mogućem svijetu i nekom drugom i drukčijem shvaćanju povijesti. Ima vrijeme za sve roman je o odnosu ljudskog i božanskog, sveobuhvatna priča o čovjeku i životu na zemlji.

Prava je nebeska milina čitati ovu teološku maštariju. Izniman roman, posve originalan.
- Independent

Kakav tour de force! Iznimno nadaren pisac, jedinstven u svojoj generaciji.
- Dagbladet

S ovim se romanom Knausgård upisao u prvu ligu suvremenih europskih pisaca.
- Frankfurter Allgemeine Zeitung

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp) koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u preko pola milijuna primjeraka. Za "Moju borbu", prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, Nagradu za knjigu godine Morgenbladet i Nagradu P2 Listeners’, te je proglašena Knjigom godine časopisa New Yorker. Godine 2015. dobiva Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjenu Jeruzalem Prize koja promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su je samo najznačajniji pisci naše epohe. Serijal "Moja borba" preveden je na tridesetak jezika te izaziva polemike gdje se god pojavi.

U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Årstid encyklopedien) sastavljenu od četiri knjige: Jesen (Om høsten), Zima (Om vinteren), Proljeće, (Om våren), Ljeto (Om sommeren). Godine 2019. dobio je Nordijsku književnu nagradu koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se smatra „malim Nobelom“ za književnost.  

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –