Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Jesen

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 09/2018.
  • 152 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320786
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

28. kolovoza: Dok ovo pišem, ništa ni o čemu ne znaš, ne znaš što te očekuje, u kakav ćeš svijet doći. A ni ja ne znam ništa o tebi. Vidio sam ultrazvučnu sliku, i spustio ruku na trbuh u kojemu ležiš, to je sve. Preostalo je šest mjeseci do tvojega rođenja, i za to se vrijeme može bilo što dogoditi, ali vjerujem da je život jak i silan, i vjerujem da će s tobom sve biti u redu, da ćeš se roditi zdrava i čila i jaka. … pokazujući svijet tebi, malena, svoj život činim vrijednim življenja.

 

"Jesen" počinje pismom Karla Ovea Knausgårda svojoj nerođenoj kćeri, tankoćutnim pogledom na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta. Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva.

Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgårdove umjetnosti. Kroz detaljno razlaganje stvari i pojava oko njega, Knausgård stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan.

 

Ljeto završava jednim od najslađih čitateljskih iznenađenja godine…  neočekivan, nježan, intenzivan i uvjerljiv… Ohrabrujem vas da jesen provedete čitajući ga.
The Philadelphia Inquirer

Ovo je poziv da obratimo pozornost na uobičajenu rutinu naših života i dopustimo si da nas ta ljepota posve obuzme.
Kirkus Reviews

Tko voli Knausgårda (a takvih je u međuvremenu sve više) bit će sretan da mu je u ruke došla ova mudra knjiga.
Süddeutsche Zeitung

Knausgård je zaista Bog, to je sada jasno. Opisujući svijet, on ga na svoj način ponovno stvara.
Frankfurter Rundschau

Knausgård ostavlja čitatelja bez daha, njegovi jezgroviti tekstovi imaju jednak osjetilni naboj kao i duže prozne cjeline iz ranijih mu knjiga. I u ovoj knjizi na vidjelo izlazi njegova posebna nadarenost da čitatelja navede gledati svijet novim i nepredvidljivim načinima.
The Guardian

Sve je oplemenjeno, gotovo sveto, pod Knausgårdovim strpljivim, zadivljenim pogledom. Kao da je svijet iznova slikan.
New York Times Review

Britki, mali eseji, u pravilu ne duži od dvije stranice, hvataju čudesnost stvari fotografskom neposrednošću… Nadahnjujuća i iznenađujuća zbirka.
The Times

Karl Ove Knausgård (1968.), romansijer i esejist, jedan je od najvažnijih pisaca suvremene norveške i nordijske književnosti. Pojavio se 1998. romanom "Ute av verden" (Stvar je riješena) za koji je dobio Nagradu kritike, što je prvi i dosad jedini slučaj u Norveškoj da jedan debitant osvoji tu uglednu književnu nagradu.

Šest godina poslije objavljen je njegov roman "En tid for alt" (Ima vrijeme za sve), koji je u autorovoj domovini dobio nekoliko nagrada, a bio je nominiran i za skandinavskoga "Nobela", nagradu Nordijskoga vijeća za književnost, i prestižnu nagradu IMPAC Dublin Literary Award u Velikoj Britaniji.

Piscu je svjetsku slavu donijela šestosveščana romansirana autobiografija "Min kamp" (Moja borba, 2009. – 2011.), koja je u Norveškoj tiskana u više od 500.000 primjeraka i koja je prevedena na mnoge svjetske jezike. Ta svoja prva tri djela pisac smatra trilogijom. Tijekom 2015. i 2016. objavljena je Knausgårdova tetralogija "Om høsten" (O jeseni), "Om vinteren" (O zimi), "Om våren" (O proljeću) i "Om sommeren" (O ljetu).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –