Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Jesen

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 09/2018.
  • 152 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320786
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

28. kolovoza: Dok ovo pišem, ništa ni o čemu ne znaš, ne znaš što te očekuje, u kakav ćeš svijet doći. A ni ja ne znam ništa o tebi. Vidio sam ultrazvučnu sliku, i spustio ruku na trbuh u kojemu ležiš, to je sve. Preostalo je šest mjeseci do tvojega rođenja, i za to se vrijeme može bilo što dogoditi, ali vjerujem da je život jak i silan, i vjerujem da će s tobom sve biti u redu, da ćeš se roditi zdrava i čila i jaka. … pokazujući svijet tebi, malena, svoj život činim vrijednim življenja.

 

"Jesen" počinje pismom Karla Ovea Knausgårda svojoj nerođenoj kćeri, tankoćutnim pogledom na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta. Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva.

Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgårdove umjetnosti. Kroz detaljno razlaganje stvari i pojava oko njega, Knausgård stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan.

 

Ljeto završava jednim od najslađih čitateljskih iznenađenja godine…  neočekivan, nježan, intenzivan i uvjerljiv… Ohrabrujem vas da jesen provedete čitajući ga.
The Philadelphia Inquirer

Ovo je poziv da obratimo pozornost na uobičajenu rutinu naših života i dopustimo si da nas ta ljepota posve obuzme.
Kirkus Reviews

Tko voli Knausgårda (a takvih je u međuvremenu sve više) bit će sretan da mu je u ruke došla ova mudra knjiga.
Süddeutsche Zeitung

Knausgård je zaista Bog, to je sada jasno. Opisujući svijet, on ga na svoj način ponovno stvara.
Frankfurter Rundschau

Knausgård ostavlja čitatelja bez daha, njegovi jezgroviti tekstovi imaju jednak osjetilni naboj kao i duže prozne cjeline iz ranijih mu knjiga. I u ovoj knjizi na vidjelo izlazi njegova posebna nadarenost da čitatelja navede gledati svijet novim i nepredvidljivim načinima.
The Guardian

Sve je oplemenjeno, gotovo sveto, pod Knausgårdovim strpljivim, zadivljenim pogledom. Kao da je svijet iznova slikan.
New York Times Review

Britki, mali eseji, u pravilu ne duži od dvije stranice, hvataju čudesnost stvari fotografskom neposrednošću… Nadahnjujuća i iznenađujuća zbirka.
The Times

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti. "Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –