Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Jutarnja zvijezda

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 03/2022.
  • 592 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533321349
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jednog kasnoljetnog, kolovoskog, vrućeg dana na nebu iznad Bergena pojavljuje se nepoznato novo žareće svjetlo, a nije Sunce. Jutarnja zvijezda zlokobno sjaji nad devet likova, a nesreće se čine neizbježnima: Tove, žena profesora književnosti Arnea, ima psihički slom, maničnu epizodu, svećenica Kathrine preispituje svoj brak, medicinska sestra Turid iscrpljuje se na svom poslu u psihijatrijskoj bolnici dok njezin muž, nevjerni novinar Jostein, pije i reži na cijeli svijet… Svi ti likovi prolaze kroz loše dane svojega života, u vlastitim borbama, krizama vjere u bilo što, u egzistencijalnom očaju. Objašnjenja su nedorečena, ali život ide dalje, a mi se pitamo slute li likovi svoju sudbinu…

Ne samo da znanstvenici i eksperti nemaju objašnjenje za taj prirodni fenomen, za to novo zapanjujuće svjetlo ‒ Jutarnju zvijezdu – već se događaju i teško pojmljive i neuobičajene stvari, ukratko to je roman o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima i o tome što se zbiva kada se oslobode mračne sile svijeta.

Iz medija:

Vraški dobro... Karl Ove Knausgård u ovome romanu majstorski isprepleće magično, mistično i nadnaravno u kritičku ideju o prirodi koja nam šalje poruku.
Dagbladet

Sjajan roman, opsežan i sadržajan, nepodnošljivo napet, uzbudljiv, istodobno dubinski dojmljiv i toliko intrigantan da ga je nemoguće ispustiti iz ruku.
Fædrelandsvennen

Veličanstven sudnji dan! Snažna nelagoda i rastuća zebnja... Jutarnja zvijezda nije roman koji je moguće objasniti. Treba ga iskusiti otvorenim osjetilima i slobodnim umom. Onoga tko riskira, čeka veličanstveno čitalačko iskustvo koje dugo ostaje u mislima. Dugo.
Verdens gang

U Jutarnjoj zvijezdi najprodavaniji norveški pisac nalazi se u novom okružju, stranom i uznemirujućem... Kako čitamo, pokazuje se da je Jutarnja zvijezda zli blizanac Moje borbe. Neugodno je to, višeglasno i dijabolično djelo koje donosi mitsko-fantastičan pomak... Kao što će dugogodišnji obožavatelji i očekivati, iza proze se krije vrelo umijeća... Vještina pripovijedanja koja je očarala čitatelje Moje borbe i dalje je u naponu snage...
Los Angeles Times

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti. "Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –