Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zygmunt Miłoszewski

Gnjev

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Mladen Martić
  • 06/2020.
  • 432 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953904
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Gnjev" treći je dio trilogije o javnom tužitelju Teodoru Szackom, koji se u prethodnim djelima obračunavao s gorućim problemima poljskog društva kao što su krvavo nasljeđe tajnih službi ("Upleteni", 2012., Edicije Božičević) i antisemitizam ("Zrno pravde", 2016., Edicije Božičević). U završnom djelu trilogije Zygmunt Miłoszewski pozabavio se aktualnom temom obiteljskog nasilja i stava poljskog društva prema njemu. Iako je nominalno žanr romana kriminalistički, djelo u sebi sadrži suvremenu i kvalitetnu kritiku društva, kao i ukazivanje na probleme koji proistječu iz populističkih politika i nedomišljenih političkih programa i planova.

U centru romana priča je o malom i mirnom, pitoresknom poljskom gradiću u kojemu se čini da sve ide po planu i da svi žive skladno, barem sve dok građevinari u iskopavanju temelja ne nalete na ljudske kosti. Iako se u početku misli da su kosti stare i nitko ne sumnja na zločin, nakon sudskog vještačenja ispostavi se da su kosti svježe i da je meso s njim skinuto uz pomoć kemikalija. Nakon tog otkrića, u gradiću osvane još jedna žrtva, a Teodor Szacki, kao okružni tužitelj, uz policijsku pratnju i pomoć, pokušava dokučiti o čemu se ustvari radi i tko muči i ubija muškarce za koje se ispostavi da imaju povijest obiteljskog nasilja. 


Napet, liričan, brutalno iskren i okretno duhovit – izvanredan krimić i još bolja studija karaktera.
Kirkus Review 

U romanu su izuzetno dobro preneseni vrijeme i prostor. Autorove interpretacije problema u suvremenom poljskom društvu začinjavaju kriminalističku priču, a oštar uvid u odnos Poljaka s njihovom poviješću daje tekstu posebnu kvalitetu. What the novel does succeed at is its highly successful sense of place.
CultureFly

Zygmunt Miłoszewski poljski je publicist, književnik i filmski scenarist. Rođen je 1976. u Varšavi. Radio je kao novinar i urednik u časopisu Newsweek. Na književnoj sceni pojavljuje se 2005. godine kada objavljuje svoj prvi kriminalistički roman “Domofon” s kojim osvaja književnu kritiku i koja ga proglašava poljskim Stephenom Kingom. Godine 2006. objavljuje knjigu za mlade “Góry Żmijowe”, a 2007. i drugi kriminalistički roman “Upleteni” za koji je iste godine nagrađen nagradom Wielkiego Kalibru. Njime započinje izuzetno uspješnu trilogiju o tužitelju Teodoru Szackom ("Upleteni", "Zrno istine", "Gnjev", sva tri romana objavljena u hrvatskom prijevodu Mladena Martića u izdanju Edicija Božičević). Prema istom romanu napisao je scenarij za film koji je predstavio u studenome 2011. u New Yorku, u sklopu festivala New Literature from Europe. Nastavak knjige "Upleteni", roman "Zrno istine" također je osvojio nagradu Wielkiego Kalibru za najbolji kriminalistički roman. Publisher's Weekly proglasio ga je jednim od najzanimljivijih suvremenih pisaca na poljskom jeziku. Njegova djela prevedena su na više od petnaest jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –