Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zygmunt Miłoszewski

Upleteni

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Mladen Martić
  • 01/2012.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751754
  • Cijena: 180.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U jednom varšavskom samostanu održava se psihoterapija na kojoj se primjenjuje nova metoda liječenja podjelom uloga pacijentima... Nakon jedne od seansi, u samostanu je pronađen pacijent Henryk Telak, mrtav, brutalno ubijen ražnjem zabijenim u oko. Slučaj dospijeva u ruke državnog tužitelja Teodora Szackog koji se bori s krizom srednjih godina i učmalim brakom, osjećajući da život prolazi mimo njega. No, istraga Talekova ubojstva sve će promijenti...

Tijekom istrage Szacki će se susresti s galerijom likova: mladom koketnom novinarkom, razvratnim policajcem, ekscentričnim psihijatrom, paranoičnim povjesničarom; doći će u napast da počini preljub, a nakon nekog vremena istraga će ga odvesti u prošlost, do umorstva počinjenog dvadeset godina ranije, u doba prije pada komunizma...

Tada se u slučaj upliće tajna policija i Szacki postaje svjestan da mu se počinje raditi o glavi, a život mu se više nimalo ne čini bezvrijednim.

***

Zygmunt Miloszewski, pisac, novinar i scenarist, rođen je 1975. u Varšavi, Poljska. Radi kao novinar i urednik u časopisu Newsweek. Na književnoj sceni pojavljuje se 2005. godine kada objavljuje svoj prvi kriminalistički roman „Domofon“ s kojim osvaja književnu kritku koja ga proglašava poljskim Stephenom Kingom! 2006. godine objavljuje knjigu za mlade „Góry ¯mijowe“, a 2007. i drugi kriminalistički roman „Upleteni“ (Uwik³anie) za koji je iste godine nagrađen nagradom Wielkiego Kalibru.

Prema romanu „Upleteni“ napisao je scenarij  za film koji je, uz roman, predstavio u studenome 2011. u New Yorku, SAD, u sklopu festivala New Literature from Europe. U listopadu 2011. godine Miloszewski je objavio roman „Ziarno prawdy“, nastavak romana „Upleteni“ s Teodorom Szackim u glavnoj ulozi, drugi od planiranih triju romana s istoimenim glavnim likom.

Zygmunt Miłoszewski (1976., Varšava, Poljska) publicist je, prozaist i filmski scenarist. Od 1995. godine radio je kao novinar i suradnik u nekoliko varšavskih tiskovina, nakon čega je od 2003. do 2008. godine radio kao urednik, a zatim i kao stalni feljtonist u poljskom izdanju Newsweeka.

Književno je debitirao 2004. godine kratkom pričom "Povijest portfelja". Svoje bogato novinarsko iskustvo Miłoszewski je iskoristio za stvaranje realističnih prikaza suvremenog poljskog društva. Bio je, uz Olgu Tokarczuk, glavni gost Londonskog sajma knjige 2017. Redovito se ubraja u krug najuspješnijih i najboljih suvremenih poljskih autora, pored već navedene Olge Tokarczuk i Andrzeja Sapkowskog.

Autor je više od deset romana, od kojih je najveći uspjeh postigla trilogija o javnom tužitelju Teodoru Szackom ("Upleteni" 2007., "Zrno istine" 2011., "Gnjev", 2017.). Dobitnik je nekoliko poljskih književnih nagrada, uključujući Nagradu Velikog Kalibra za najbolji poljski kriminalistički roman 2007. godine ("Upleteni").

Njegova su djela prevedena na više od petnaest jezika, uključujući hrvatski.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Upleteni - Zygmunt Miloszewski –

Open publication - Free publishing - More upleteni

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –