Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurij Andruhovyč

Radio Noć

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dariya Pavlešen, Ana Dugandžić
  • 02/2023.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585468
  • Cijena: 24.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon propasti revolucije Josip Rotski, glazbeni heroj barikada čije se ime “rimuje” s Trocki, Brodski i Joseph Roth, prisiljen je pobjeći na Zapad, gdje u hotelu u švicarskim Alpama životari kao salonski pijanist. Kada u hotel na samit svjetskih lidera stigne i diktator iz njegove domovine, on se odluči iskoristiti priliku i osloboditi naciju od tiranina. 

Po odsluženju zatvorske kazne Rotski se skriva u svoje rodne Karpate od tajnih službi, ali i novih progonitelja koje je navukao na vrat zbog deala sa zatvorskim prijateljem. Ali ne zadugo, ponovo je prisiljen dati se u bijeg. Zatječe ga se na svim meridijanima Europe, od Tirola preko Stockholma do grčkog otoka. Uz njega su vjerni mu pratitelji gavran Edgar i pomalo neprimjerena ljubavnica Anime. Naposljetku završava na zatvorskom otoku, na nultom meridijanu, odakle odašilje u eter svoju muziku i poeziju, svoju priču.

Radio NoćJurija Andruhovyča jedinstveni je glazbeni roman s mnogo slojeva i tajni, prostor gdje se pustolovna romantika susreće s fantazijom. Revolucionarna saga, biografska burleska ili špijunski triler koji u nezaboravnom jezičnom vatrometu obasjavaju pozornicu neposredne sadašnjosti suprotstavljajući se strahovima i stvarnim prijetnjama suverenošću mašte.

Iz medija:

Uvijek sam sanjao da napišem roman koji ima zvuk. – Jurij Andruhovyč

Glazba, putovanja kroz prostor i vrijeme, vrag (naravno, mnogoliki), intertekstualne zagonetke, nepouzdan pripovjedač (i junak), izmišljene geografske i vremenske koordinate – svega toga ima i u prethodnim romanima Jurija Andruhovyča, ali ne toliko koliko u Radiju Noć, romanu o potrazi i bijegu. – Krytyka

Zahvaljujući formi pikarskog romana nabijenog akcijom, Andruhovyč sebi dozvoljava ne samo brze preokrete već i svakojake bajke... No ispod divlje, kaotične, često komične ljuske krije se gorka, mračna jezgra, univerzalna tuga za žrtvama povijesti koja podsjeća na Waltera Benjamina. – Die Welt

Privlačnost je ove knjige u tome što junak ne pokušava sakriti svoju ranjivost. Lutanje je to osobe koja je mnogo toga proživjela i pokušava preživjeti. Zbog toga Rotski izaziva velike simpatije. I ono što je najprivlačnije: on je utjelovljenje sluha. Ne apsolutnog, nego apsolutno profinjenog. – DOUNB

Jurij Andruhovyč virtuoz je karnevalskog pripovijedanja. – Süddeutsche Zeitung

Jurij Andruhovyč (13. ožujka 1960.) – pjesnik, prozaik, esejist i prevoditelj. Rođen je u Stanislavu (sada Ivano-Frankivs’k). Autor je pjesničkih zbirki Nebo i trgovi (1985.), Središte grada (1989.), Egzotične ptice i biljke (1991.), Egzotične ptice i biljke s dodatkom Indija (1997., 2002.), Pjesme za mrtvog pijetla (2004.) i Pisma u Ukrajinu (odabrane pjesme, 2013.). Jedan je od osnivača legendarne književno-performerske skupine Bu-Ba-Bu (1985.). Glavna su mu prozna djela romani Rekreacije (1992.), Moskovijada (1993.), Perverzija (1996.), Dvanaest prstena(2003.), Tajna (“umjesto romana”, 2007.), Ljubavnici Justicije (2018.) te Leksikon intimnih gradova (2011.). Andruhovyčevi eseji objavljeni su u tri zbirke: Dezorijentacija na terenu (1999.), Vrag se skriva u siru (2006.) i Ovdje je pokopan Fantomas (2015.).

Djela su mu prevedena i objavljena na dvadeset jezika. U nizu uglednih ukrajinskih i međunarodnih književnih nagrada izdvaja se Leipziška književna nagrada za europsko razumijevanje (2006.), Književna nagrada Srednje Europe Angelus (Wroclaw, Poljska, 2006.), nagrada Hannah Arendt (2014.) i međunarodna nagrada Vilenica (Slovenija, 2017.). Surađuje s kazalištima i glazbenicima te je suautor i izvođač nekoliko glazbenih albuma zajedno s ukrajinskim i poljskim umjetnicima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –