Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dušan Šarotar

Zvjezdana karta

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 06/2024.
  • 152 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533587295
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Franc Schwarz, mali židovski trgovac, svoju karijeru i posao razvija u Prekomurju, gdje se dotiču zemlje i miješaju nacije, gdje na malom prostoru žive Slovenci, Mađari, Hrvati, Židovi i Nijemci, u doba kada se čini da je napredak nezaustavljiv. Jedan je veliki rat iza njega, a prilike za radišnog čovjeka i njegovu obitelj brojne su. Franc sanja o tome da supruzi Ruži i sinu Eugenu osigura bolji život, da unese promjene, putuje i trguje od Čakovca do Trsta, od Sobote do Ljubljane i Beča. Velika povijest ne pita i sve se mijenja već u drugoj polovici 1930-ih, a kada u ljeto 1944. sve prekomurske Židove odvedu u Auschwitz, u Prekomurju, tom mitskom kraju, nikada više neće biti isto.

Melankolično i sjetno Dušan Šarotar u "Zvjezdanoj karti", kao i u "Biljaru u Dobrayu" oživljava kraj svojih predaka, ali još više ispisuje jedinstvene sudbine pojedinaca i jedne obitelji u kojoj se prelamaju strahovi i optimizam roditelja, i istinska otvorenost dječakova srca. Dušan Šarotar magijom rečenica i fotografija, poetski snažno, a vrlo jasno sažima bolno iskustvo života prekinutoga u naponu snage. "Zvjezdana karta" istinski je dragulj suvremene slovenske književnosti, roman velikog zamaha za polagana čitanja.

Iz medija:

Priča je to o dobrim ljudima kojih više nema, zato mogu živjeti još samo u riječima i predmetima, kao i o trajno melankoličnom panonskom krajoliku između Šalovaca, Čakovca i Sobote u koju su povijest i njezin zločin urezali strašnu ranu. – Janez Pipan

Likovi u romanu autorovi su ne tako davni preci čije je sudbine već više puta opisivao, djelomično i u romanu Biljar u Dobrayu, gdje su u središtu pozornosti bili neobuzdano širenje nesnošljivosti i nasilja prema Židovima u Prekomurju, kao i njihova masovna deportacija u logor Auschwitz. – Nada Breznik

Dušan Šarotar rodio se 1968. u Murskoj Soboti. Studirao je sociologiju kulture i filozofiju u Ljubljani. Radi kao urednik u AirBeletrini. Poeziju, eseje i priče objavljuje od studentskih dana. Prvu knjigu kratkih priča "Potapljanje na dah" objavio je 1999. i od tada je napisao niz proznih knjiga: "Mrtvi kot", "Nočitev z zajtrkom", "Nostalgija", "Ostani z mano, duša moja / Ostani z menov, düša moja" i "Ne morje ne zemlja". Prvu zbirku poezije "Občutek za veter" objavio je 2004. u suautorstvu s Ferijem Lainščekom, nakon koje su slijedile "Krajina v molu" i "Hiša mojega sina".

Najpoznatija su mu i najprevođenija djela romani "Biljar u Dobrayu" (2007.) i "Panorama" (2015.), oba prevedena na hrvatski jezik. Osim pisanjem i uređivanjem Dušan Šarotar bavi se i scenarističkim radom i fotografijom te spada u red najvažnijih suvremenih slovenskih autora. Radi kao urednik u AirBeletrini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –