Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Sinovi : Pogled na suvremenu crnogorsku prozu

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Plima plus
  • Urednik: Albert Goldstein
  • 09/2006.
  • 196 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532490175
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka izabranih pripovjetki suvremene crnogorske proze u kojoj su okupljeni pisci generacije koju se često naziva «djecom cvijeća» crnogorske literature - generacije za koju je karakteristično da u svojim prozama iščitava prije svega, vlastito vrijeme - odnosno Crnu Goru na bespućima postkomunizma i njezinu sveopću dekadenciju. Tu generaciju čine pisci okupljeni u ovoj zbirci: Balša Brković, Dragan Radulović, Aleksandar Bečanović, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić i dr.

Riječ je o izvanrednoj generaciji ne samo pisaca već književnih kritičara i teoretičara, novinara, publicista, filozofa. To je atipična generacija u crnogorskom književnom i intelektualnom iskustvu 20. stoljeća. Prva generacija koja je bez oklijevanja izašla ispod starateljstva - književnog i svakog drugog - svojih “očeva”, sa osobnim stavom i sa nekonformističkim odnosom prema stvarnosti.

To je i prva generacija crnogorskih pisaca i stvaratelja koja je svoj ukupan angažman otpočela i vezala za Crnu Goru i promovirala identitet crnogorskog postmodernističkog duha. Pomalo anarhična, ali za crnogorsku autoritarnost neophodna. Sa ovom generacijom, uz logistiku starije generacije, crnogorska književnost je iz, uglavnom, autsajderske pozicije, prešla u konkurentski odnos. U crnogorsku literaturu je unesen veći stupanj intelektualnosti, kompetentnosti, teoretičnosti. Tek tih devedesetih godina raskinulo se sa kolonijalnim duhom. Istovremeno, riječ je o generaciji koja je dugo ostala van izdavačke potpore državnih institucija.

Ova generacija pisaca (u čemu nisu, naravno, zaostali ni pisci starije generacije) beskompromisno je govorila (i govori) o zločinima, klerofašizmu, krvavom kiču, popularizmu i pošastima našeg vremena. Konačno, radi se o generaciji koja je imala intelektualne i moralne hrabrosti da kaže Crnogorcima (dakle svojim očevima, a i ne samo njima) da su kukavice. Imajući, svakako, u vidu ovovremeno, odnosno, prošlovjekovno crnogorsko iskustvo.
Borislav Jovanović

“Ovo izdanje nema namjeru biti ni antologija, niti pregled: ono je uistinu tek moj osobni izbor. Želim da ovo izdanje bude svojevrsna preporuka drugim izdavačima i urednicima (prvenstveno stranim, jer je u Hrvatskoj dio autora već poznat) te sam stoga s kolegijalnom odgovornošću uvrstio samo one autore koje bih i sam bez ikakve dvojbe i zadrške rado objavljivao”.
Urednik (Albert Goldstein)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –