Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles P. Kindleberger Robert Z. Aliber Robert Z. Aliber

Najveće svjetske financijske krize : manije, panike i slomovi

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Luka Marković
  • 10/2006.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531574898
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jeste li znali na koji je način krivo upravljanje novcem i zajmovima utjecalo na financijsku povijest do danas? O tome kako je došlo do pravih financijskih eksplozija tijekom stoljeća, o anatomiji krize, špekulacijskim manijama, euforijama i ekonomskim bumovima čitajte u ovom suvremenom i bezvremenskom klasiku Charlesa P. Kindlebergera.

Knjiga "Najveće svjetske financijske krize" govori o turbulencijama na financijskim tržištima, kao posljedici iracionalnog ljudskog ponašanja. Prema mišljenju Roberta M. Solowa, koji je napisao predgovor ovom izdanju, to se događa i zbog povećavanja bogatstva, bržeg i jeftinijeg komuniciranja, te evolucije nacionalnih i međunarodnih financijskih sustava. Postoji model po kojemu, uslijed pozitivnog ekonomskog pomaka, od euforije preko panike dolazi do sloma. Prema Kindlebergeru, "ciklus manija i panika rezultira iz procikličkih promjena u ponudi kredita; ponuda kredita povećava se relativno brzo u dobrim vremenima, a zatim, kad oslabi gospodarski rast, stopa rasta kredita često jako pada".

Jedna od ključnih teza knjige jest da je svakom ekonomskom sustavu potreban zajmodavatelj u krajnjoj nuždi, koji može u pravo vrijeme i na odgovarajući način uspostaviti povjerenje i likvidnost. Međutim, kao što Solow ističe u predgovoru petog izdanja ove knjige, za Kindlebergera "držati se krutih vjerovanja unatoč zbunjujućim činjenicama bio je po njegovom mišljenju jedan od opasnijih oblika iracionalnosti, osobito ako ga prakticiraju oni koji imaju mogućnost odlučivanja". Drugim riječima, doktrinarno rješavati takve probleme bilo bi pogrešno i opasno.

Kindlebergerove pouke, prema riječima Richarda Sylle, profesora povijesti na New York University, mogu poslužiti zainteresiranim čitateljima da uvide kako prepoznati nadolazeću financijsku krizu i upravljati njome na odgovarajući način.

Za njezino najnovije, peto izdanje, Robert Aliber je dodao posljednje poglavlje koje govori o poukama povijesti. Ovaj naslov namijenjen je financijskim stručnjacima, zatim svima koji se bave financijskim tržištima ili su zainteresirani za njihovo funkcioniranje, te polaznicima edukacijskih programa iz područja financija i investicija.

Charles P. Kindleberger bio je profesor ekonomije na MIT-u i autor više od trideset knjiga: "International Economics" (1953), "The World in Depression", 1929-1939 (1973), "A Financial History of Western Europe" (1984), "Comparative Political Economy" (2000) i dr.

Robert Aliber je profesor međunarodne ekonomije i financija na University of Chicago. Autor je "The Multinational Paradigm" (1993) i drugih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –