Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alain Gresh ... [et al.]

Atlas globalizacije

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Dubravka Celebrini
  • 01/2007.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531574987
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Neke realnosti u suvremenom svijetu prolaze nezamijećene. Čini se stoga da, unatoč prodoru komunikacije i informacija, ne poznajemo dovoljno svijet u kojem živimo. Te realnosti, kojih ima mnogo više nego što mislimo, nastoji prikazati kartografija. Upravo zbog toga je 'Le Monde diplomatique' kartografiji oduvijek poklanjao posebnu pažnju, i tako je nastao "Atlas globalizacije", zajednički rad skupine autora, kartografa i urednika 'Le Monde diplomatiquea'.

"Atlas globalizacije", rezultat minucioznog rada najvrsnijih stručnjaka iz svih područja, na 224 stranice donosi 234 karte i grafikona, te 100 prikaza. S ciljem približavanja svijeta što širem broju korisnika, ovaj "Atlas" postavlja najvažnija pitanja suvremenog svijeta i pokazuje povijest koja se upravo stvara. Svakih nekoliko godina "Atlas" 'Le Monde diplomatiquea' dopunjuje se novim podacima i na taj način drži korak s vremenom. U svim domenama (ekonomskoj, socijalnoj, političkoj, kulturnoj, ideološkoj, vojnoj, ekološkoj itd.) postoji potreba za raspolaganjem informacijama, kako bismo se spremnije suočili sa stvarnošću života ljudi. Svaki prikaz upućuje na najvažnije internetske stranice na kojima se nalaze detaljnije informacije o pojedinoj temi.

Knjiga sadrži pet glavnih poglavlja, čiji su naslovi: Planet u opasnosti, Nova geopolitika, Dobitnici i gubitnici u globalizaciji, Sukobi koji traju, te Uspon Azije.

Prvo izdanje ovog "Atlasa" pojavilo se 2003. godine i postiglo je golem uspjeh, Objavljen na osam jezika, prodan je u više od 400.000 primjeraka. Namijenjen je studentima, profesorima, novinarima, političkim dužnosnicima, aktivistima u udrugama, ali prije svega svima onima koji žele steći nove spoznaje o suvremenom svijetu, produbiti građansku svijest i znanjem srušiti predrasude.

Glavni urednik Le Monde diplomatiquea, Ignacio Ramonet, u svom predgovoru pod naslovom "Poprište svijeta", navodi kinesku poslovicu koja kaže kako je Bog izmislio mačku da bi ljudi mogli milovati tigra, koju nadopunjuje mišlju kako je "um izmislio geografsku kartu da bi čovjek mogao držati svijet u svojim rukama... Poput neke vrste plošnog bonsaija univerzuma". Prema Ramonetu, svrha te čovjekove naizgled megalomanske potrebe za moći jest isključivo spoznaja i znanje, "da bi završio s labirintima nepoznatoga svijeta".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –