Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Amartya Sen

Identitet i nasilje : Iluzija sudbine

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Maja Veić
  • 03/2007.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575010
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nobelovac Amartya Sen u svojoj novoj knjizi, "Identitet i nasilje", poziva na priznavanje 'mnogostrukosti ljudskog identiteta', a u isto vrijeme osuđuje ograničene pristupe identitetu koji često vode do sukoba.

Amartya Sen u predgovoru ovoj knjizi utvrdio je kako "razumijevanje identiteta na mnogo različitih načina utječe na naše misli i djela". Istaknuo je također kako "tijekom našeg svakodnevnog života smatramo da pripadamo raznim skupinama – pripadamo svima njima. Jedna te ista osoba može biti američki državljanin, karipskog podrijetla, s afričkim korijenima, kršćanin, liberal, žena, vegetarijanac, trkač na duge staze, povjesničar, nastavnik, romanopisac, feminist, heteroseksualne orijentacije, zagovaratelj prava homoseksualaca i lezbijki, ljubitelj kazališta, aktivist za pitanja okoliša, ljubitelj tenisa, jazz glazbenik i netko tko je duboko uvjeren kako postoje inteligentna bića u svemiru s kojima pod hitno treba razgovarati (po mogućnosti na engleskom)".

Nametanje jedinstvenog identiteta jedan je od glavnih uzroka poticanja sektaškog sukobljavanja. "Mnogi sukobi i barbarstva u svijetu održavaju se kroz iluziju jedinstvenog identiteta koji ne možemo odabrati. Umjetnost stvaranja mržnje poprima oblik prizivanja magičnih moći nekog navodno premoćnog identiteta koji utapa sve druge odnose i u prikladno ratobornom obliku može također svladati svaku ljudsku suosjećajnost ili prirođenu dobrotu koju možda inače posjedujemo.
Rezultat može biti domaće praiskonsko nasilje ili globalno umješno nasilje i terorizam po cijelome svijetu. Ustvari, veliki izvor potencijalnih sukoba u suvremenom svijetu je pretpostavka da se ljudi mogu jedinstveno kategorizirati na temelju religije ili kulture."

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Nadine Gordimer, priznaje Amartyi Senu ključnu ulogu u odmaku "od one mučne militarističke teorije, 'rata civilizacija', gdje ne preostaje drugo nego vječni sukob između Njih i Nas". Dodaje kako se možemo pouzdati da će nam Sen razjasniti "našu egzistencijalnu zbrku: jer, prema Yeatsu: 'Znamo samo što vidimo / Jedni druge na ovome svijetu.'"

Ova knjiga namijenjena je ekonomistima, sociolozima, politolozima, povjesničarima, pravnicima, filozofima, kao i svima koji žele razumjeti ljudsko ponašanje te uzroke međuljudskih saveza i sukoba.

Amartya Kumar Sen je profesor na Harvardovu sveučilištu, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1998. zbog svojega doprinosa ekonomiji blagostanja i socijalnog izbora te zbog svog proučavanja problema siromašnih. Autor je "Collective Choice and Social Welfare" (1970), "On Economic Inequality" (1973), "Resources", "Values and Development" (1984), "Development as Freedom" (2000) i drugih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –