Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andre Gob Noemie Drouguet

Muzeologija : Povijest, razvitak, izazovi današnjice

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Prijevod: Jasna Horn
  • 01/2008.
  • 303 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490244
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Muzej je na cijeni. U posljednjoj četvrtini prošloga stoljeća došlo je do iznenadnog procvata novoizgrađenih i obnovljenih muzeja i istovremeno se pobudilo neobično zanimanje javnosti za velike izložbe i te »nove muzeje« čija otvorenja poprimaju značaj iznimnog kulturnog događaja, uvelike medijski popraćenog.

Svatko zna - ili vjeruje da zna - što je muzej, posebice muzej umjetnosti ili arheologije. Međutim, muzej je kompleksna, multi-formna i multifunkcionalna institucija. Samim otvaranjem zbirke za javnost ona ne stječe status muzeja.

Očekivanja društvene zajednice i zahtjevi publike u odnosu na muzeje sve su veći i valja ih ispuniti. Zadatak je muzejskih ustanova, njihovih voditelja i idejnih tvoraca da usavrše mehanizme djelovanja koji bi odgovarali potrebama društva trećeg tisućljeća. S toga gledišta sve je izraženija potreba za temeljitim promišljanjem i sustavnim proučavanjem fenomena muzeja. Upravo time bavi se muzeologija.

Povijest, razvitak, izazovi današnjice muzeologije, discipline više disciplina (pedagogije, sociologije, komunikologije te povijesti) jest upravo u doba novih medija pred posebnim problemima i zadacima prezentacije.

Cilj ovog djela je u 9 poglavlja (Definicija i različitost muzeja, Uloge i funkcije muzeja, Publika muzeja, Izložba: funkcija prezentacije, Muzej iz perspektive baštine: funkcija konzervacije, Istraživanje u muzeju: znanstvena funkcija, Muzej kao kulturni čimbenik: funkcija animacije, Arhitektura muzeja, Muzealna institucija) osvijetliti sve važnije točke sagleda muzeja, odnosno izložbenih prostora, pokazati međusobne odnose i postaviti uvjete balansa nužnog da bi se, između različitih funkcija muzeja odnosno prezentacija, mogla ostvariti njezina nova društvena uloga.

Uz uvod i zaključak, djelo je opremljeno i bogatom bibliografijom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –