Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grozdana Cvitan

Psi rata i druge beštije

  • Nakladnik: Društvo hrvatskih književnika
  • 12/2007.
  • 143 str., meki uvez
  • ISBN 9789536810994
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka priča Grozdane Cvitan «Psi rata i druge beštije» sastoji se iz osam priča ispričanih, kao što i naslov sugerira, na temu rata. Ipak, niti su psi rata ono što sintagma poručuje niti su druge beštije samo beštije.
To su priče o tjeskobnom vremenu, graničnim situacijama i traumama koje se u ritmičkim razmacima ponavljaju na određenim prostorima.

Dok sedam priča izvire iz Domovinskog rata i poraća, jedna je iz Drugog svjetskog rata i potvrđuje misao o ratovima koji su svi isti.

Duhovita ali i cinična, Grozdana Cvitan piše iz vremena koje i u ratu predstavlja tiho vrijeme: ono između akcija, stradanja, pred ili nakonvelikih zbivanja, piše o krvi koja se već sasušila na rani ili o životinjama koje je rat izbezumio kao i ljude.

Pisana u trećem "promatračkom" licu zbirka ima i jedan izuzetak: posljednja priča ispisana je u prvom licu i svojevrsnaje osobna ispovjedna slika u funkciji potvrde.

***

Grozdana Cvitan, pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka. Školovala se u Šibeniku, u Zagrebu diplomirala filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Objavila dvije zbirke poezije, knjige eseja, kritike, putopisa. Autorica priloga u raznim zbornicima. Surađuje u časopisima, piše književne kritike za novine, eseje za Treći program Hrvatskog radija, autorica i suautorica nekoliko radio-drama, uredila nekoliko zbornika i knjiga razgovora.

Posljednjih godina zamjetno je zanimanje za literaturu o ratu te posljedice ratnih trauma na društvo (razgovori, temati, zbornici). Stalna suradnica i članica uredništva prvotnog 'Vijenca' potom 'Zareza'. Urednica književnog programa Međunarodnog festivala djeteta i voditeljica male novinarske radionice Nora, urednica u AGM-u.

Objavila: «Atlantida», Zagreb 1977; «Lica čekanja», Zagreb 1982; «z. p. Raj (Etičko čišćenje)», Šibenik 1997; «Od čizama do petka (D)opisi rata», Zagreb 2002; «Užalo se bižat», Zagreb 2004.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –