Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tahir Mujičić

Nauk od žena

  • Nakladnik: AGM
  • 02/2008.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743211
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Renata Punčec blagajnica je na željezničkoj stanici, Mina Šafranek Tojaga pomoćna saldakontistica, Valentina Vali Deronja referentica općih poslova u prijevremenoj mirovini, Ines Hudoba-Guvo asistentica na fakultetu i prevoditeljica, a Mariola Mutevelija Æaće konceptualno-instalacijsko-video umjetnica, no naizgledna raznolikost njihovih profesionalnih odabira, pa i pretpostavljiva intelektualno-umjetnička predestiniranost za emancipatorske projekte kakva krasi dvije posljednje spomenute, skriva ovdje srodni srednjo-slojnosrednjoklasni humus na kojem se plode i razvijaju jezični hibridi i metastaze koji su glavni Mujičićev humorni movens.

Množe se tu neslućeni spojevi dijalekta i frazeoloških krhotina koje u polusvjesni rječnik, gramatiku i «diskurs» likova dospijevaju iz raštrkanih i dehijerarhiziranih svjetova obiteljskih navada, poslovnih nesuglasica i prisila, poluprožvakane ili ne sasvim probavljene lektire te dnevno konzumiranih medija, a da ipak svaka od govornica od svega uspijeva nekako smiješati svoj idiolekt, pa s njime i, barem kada je u pitanju "Nauk od žena", ono što je dramaturški presudno određuje, tvoreći od nje prepoznatljivo pojedinačni izdanak kulturnopovijesnog raslinja, jedinstveni diskurzivni konglomerat ljepljivih jezičnih «znakova vremena». (Lada Čale Feldman u Pogovoru)

***

Tahir Mujičić rođen 1947. godine u Zagrebu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (komparativna književnost/slavistika). Radio kao urednik u Vjesniku (VPA), umjetnički ravnatelj ZeKaeMa, pomoćnik direktora u AGM-u, direktor produkcije i glavni urednik Egmonta Hrvatska te pomoćnik direktora u Zagreb filmu. S prijateljima i suradnicima utemeljio i suutemeljio: kazališnu družinu Malik Tintilinić (1971.), Glumačku družinu Histrion (1975.), Lutkarski erotsko-sadistički cabaret MManipuli (1985.), Hrvatski oslobodilački cabaret «adHoc» (1991.), «Kajundkaj-Teatar za po doma» (1995.) i kazalište»UHLOD» u Starom Gradu na Hvaru (2005.), kulturološku udrugu hrvatsko-mađarskog prijateljstva «Csopor(t) horda». Suautor multimedijskog projekta «UdbinArt 95». Bio umjetnički savjetnik Dječjeg kazališta u Osijeku i umjetnički ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka. Objavljivao je kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu, prevodio s engleskog i njemačkog, piše scenarije za TV-serije, film, Tv-drame i radio-igre. Režira najčešće u lutkarskim kazalitima, stvara lutke, bavi se kostimografijom i scenografijom, ilustracijom i designom, crtanim filmom i stripom. Kazalištem se profesionalno bavi od 1970.godine. Sa Senkerom i Škrabeom napisao je 17 kazališnih tekstova, s Igorom Mrduljašem 3 kazališna programa, s Borisom Senkerom 6 tekstova te samostalno tekstove «Cactus Story», «Robotarnica», «Gradovanje», «Tamo nekakva bajka», «Sedam kozlini», «Vela priča o mićeg Morčića», a svi su izvedeni u kazalištima za djecu. Dobitnik je brojnih nagrada.Autor je i koautor dramskih knjiga: «Porod od tmine», «3 jada», «3stare krame», «Dvokrležje», «Mađarski trodram», «ad Hoc», «Kavehaz Torzo i A kadet» te autor objavljenih knjiga poezije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –