Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Ferić

Djeca Patrasa

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2008.
  • 186 str., meki uvez
  • ISBN 97895360590024
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Pripovijedanje Zorana Ferića u "Djeci Patrasa" praznik je jezične i asocijativne inventivnosti, stalno klizanje granicom stvarnog i mogućeg, istinitog i pričinjenog. Posebno je to važno stoga što Ferić nema nikakvu drugu ambiciju do ispričati nam priču o životnim zgodama jednog veselog paćenika kakvih je na tisuće oko nas, i kakvi smo i mi sami, različitog samo u tome što je odlučio prijeći granicu vlastitih snatrenja te oproba i ostvari ono što kod sredovječnika ostaje u cenzuriranom posjedu najintimnije muške fantazije.

Ferićeva opsesija bolešću, vidljiva u manjoj ili većoj meri u svim njegovim pričama i romanima, a bolest je uvijek znak simboličkog prisustva smrti u svakom trenutku žive svijesti, ovdje dobiva gotovo metafizičku snagu, pritom neodoljivo, fatalno privlačnu, s neizbježnim novelističkim, melankoličnim akordom na samom kraju.
 
"Djeca Patrasa" jedan su od najljepših ljubavnih romana koje smo čitali u posljednje vrijeme. Iako je riječ o „zabranjenoj ljubavi” profesora i bolesne učenice, komisije zaćudoređe mogu ostati mirne jer je sve što se među njima događa, a događa se ljubav, više nego literarno utemeljeno. (Jagna Pogačnik, Jutarnji list)

***

Zoran Ferić rođen je 1961. godine u znaku Blizanaca, ali u horoskop vjeruje samo ako piše nešto dobro. Kad je pošao u osnovnu školu na zagrebačkoj Šalati, već prvog dana u školskom dvorištu upao je u pseće govno i smrdio do kraja dana. Posve simptomatično za kasnijeg pisca bizarnih proza u kojima se ponekad pojavljuje i pseći izmet. Gimnaziju je polazio u istoj zgradi gdje i osnovnu školu, samo u drugom turnusu. Onda je na neko vrijeme napustio spomenutu građevinu i diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu. Nekoliko godina nakon diplome opet se vratio u istu zgradu u Mesićevoj 35 i od tada kao profesor hrvatskog jezika u XVIII. gimnaziji muči djecu Homerom i Marulićem.

Novinske tekstove i priče objavljivao je u časopisima od 1987. godine, ali prvu zbirku priča "Mišolovka Walta Disneya" objavio je relativno kasno, 1996. u zagrebačkoj Nakladi MD. Za drugu knjigu priča "Anđeo u ofsajdu", objavljenu 2000. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski i nagradu Jutarnjeg lista, a romani "Smrt Djevojčice sa Žigicama" i "Djeca Patrasa" ušli su u finale nagrade Jutarnjeg lista. Od 2000. piše kolumnu u Nacionalu pod naslovom 'Otpusno pismo', a njihov izbor objavljen je pod istim naslovom 2003.

Roman je prvi puta objavljen 2005. godine u izdanju Europapress holdinga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –