Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Ferić

Simetrije čuda : sabrana proza

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2007.
  • 636 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531202710
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Zbirka «Simetrije čuda» Zorana Ferića sabire «Mišolovku Walta Disneya», «Anđela u ofsajdu», «Smrt djevojčice sa žigicama» i «Djecu Patrasa».

Zoran Ferić žrtvovao je svoju prvu knjigu, «Legende», za vlastito zdravlje. Obećao je Bogu da će uništiti tekst ako rezultat njegova prvog testa na AIDS bude negativan. I stvarno ga je uništio. No ne bismo se smjeli previše žalostiti. Nakon toga ispisao je opus koji je posve promijenio sliku suvremene hrvatske proze. Dvije knjige priča, «Mišolovka Walta Disneya» i «Anđeo u ofsajdu», i dva romana, «Smrt Djevojčice sa žigicama» i «Djeca Patrasa», koje smo sabrali u ovoj knjizi, zasigurno spadaju među najbolje prozne knjige objavljene u Hrvatskoj u zadnjih dvadesetak godina.
(nakladnička bilješka)


"Uvijek kad me netko pita omiljene knjige su mi druge. To vjerojatno ovisi o raspoloženju ili o tome je li sunčan dan ili nije. Za sunčanih dana volim Kafku, Carverove priče, Hemingwaya, Bernharda, Manna, Novaka, Buzzatija, Calvina, Marinkovića, Kunderu, Perišića… Za oblačnih dana volim Jergovića, Irvinga, Barnesa, Tomića, Marqeza, Šimića, Kiša, Schultzea, Rotha, Hašeka…" (Z. Ferić)

Zoran Ferić rodio se u Zagrebu, u lipnju 1961. godine, u četiri ujutro, pa su mu dali originalno ime Zoran. Možda i zato što se rodio tako rano, pospan je čitav život. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u istoj zgradi na Šalati, a u njoj (XVIII. gimnazija) radi kao profesor hrvatskog jezika već trideset godina. Tjera djecu da čitaju knjige. Neke od njih i sam piše. Prvo je pisao za odrasle. Počeo je s tankima od stotinjak stranica, to su dvije knjige priča "Mišolovka Walta Disneya" i "Anđeo u ofsajdu", a onda se prebacio na one deblje, od petsto ili šesto stranica; to su romani "Kalendar Maja" i "Putujuće kazalište". Tek kad je sasvim odrastao i približio se starosti, počeo je pisati i knjige za djecu. Do sada je objavio tri slikovnice, "San ljetne noći", "Suze svetog Lovre" i "Romeo i Julija". Za prvu je dobio Nagradu Grigor Vitez i to je vjerojatno bila početnička sreća. 

Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Živi u Zagrebu, redovito jede, puno spava i predsjednik je Hrvatskog društva pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –