Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Alajbegović

Nešto kao fleš

  • Nakladnik: Litteris
  • 05/2009.
  • 303 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250294
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga “Nešto kao fleš” riječkog književnog kritičara Božidara Alajbegovića na 303 stranice donosi 70 kritika proznih knjiga domaćih, generacijski i poetički vrlo raznolikih autora/ica.

Radi se o djelima objavljenim između 2002. i 2009.godine pa knjiga predstavlja svojevrstan književnokritički pregled stanja na domaćoj proznoj sceni u zadnjih nekoliko godina.

Sve su kritike prethodno bile objavljene u različitim hrvatskim medijima, tiskanim i elektronskim (časopisi Vijenac, Tema:, Nova Istra, Svjetlo, Književna Rijeka, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Knjigomat, internetski portali Lupiga.com i Kupus.net, itd.).

Na ovitku naslovnice knjige nalazi se citat iz Štulićeve pjesme “Tko to tamo pjeva” a koji glasi : “Raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija... ”.  Autor je citat odabrao zato što se na neki način odnosi i na književnu, odnosno bilo koju umjetničku kritiku, i sugerira odgovornost koju bi kritičar trebao osjećati prema onome što kaže, odnosno napiše o tuđem radu.


"Među pionirima internetske popularizacije knjige u nas bio je upravo Božidar Alajbegović koji je sustavno i predano od 2000. godine objavljivao kritike na specijaliziranim internetskim stranicama, sudjelovao u njihovu nastanku i osmišljavanju. Naposljetku je pokrenuo i vlastiti blog Knjiški moljac kao referentno internetsko mjesto gdje ostvaruje svoje obećanje i donosi recenzije relevantnih novih naslova, polemike, vjestice, korisne i značajne linkove, zanimljivosti.

Alajbegović je pomno iščitao većinu tsunamijskog vala domaće književne produkcije, nastojeći odvojiti žito od kukolja. Svi mi koji se "bavimo" knjigom vrlo dobro znamo koliko je važna recepcija nekog novog naslova ili novog autora, koliko je katkad za prodor u publiku presudno nekoliko rečenica iz kakve recenzije, pa i to što znači imati referencu nakon nekoliko godina – referencu koju je danas važno imati baš na internetu – kamo će svi prvo pogledati.

Upravo stoga odabrani tekstovi Božidara Alajbegovića zaslužuju da osim u kibersvijetu steknu život i u tradicionalnom mediju "tvrde" knjige – kad je već toliko mnogo energije i bitova uloženo u strast širenja strasti prema knjizi. Uostalom, tako bi se spojila dva medija: klasični i moderni. (Jadranka Pintarić)

Božidar Alajbegović (1972.-2020., Rijeka). Od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio: "Utočište od riječi", knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), "Pedeset kritika", knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –