Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Richard Dawkins

Najveća predstava na Zemlji : Dokazi u prilog evoluciji

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Žarko Vodinelić
  • 11/2009.
  • 480 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033380
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Svjedoci smo paradoksa: Dokazni materijal za evoluciju raste iz dana u dan i nikad ti dokazi nisu bili jači. Istodobno, slabo upućeni protivnici evolucije, kreacionisti, glasniji su nego ikad. Ova je knjiga autorov sažetak dokaza da je 'teorija' evolucije zapravo činjenica – jednako nepobitna koliko i svaka druga znanstvena činjenica.

Na početku 21. stoljeća 44 posto Amerikanaca (a slični postoci, manje-više vrijede i u europskim zemljama) smatra da su čovjek i sva bića na Zemlji nastali prije oko 10.000 godina i da ih je stvorio Bog. Pobornici tog kreacionizma i brojni vjerski fundamentalisti, posebno utjecajni u SAD, ne prihvaćaju evoluciju života na Zemlji koja traje već milijardama godina, premda za to postoje nebrojeni dokazi.

Dawkins ustaje protiv očite kreacionističke besmislice, koja se u nekim sredinama čak nastoji prikazati kao „znanstvena teorija“ posve ravnopravna s teorijom evolucije, pa stoga i predavati u školama. Kreacionisti tvrde kako je živi svijet previše savršen i složen da bi se mogao razviti bez pomoći nekog „inteligentnog dizajnera“ te da, po njima, nema dokaza za Darwinovu teoriju. Dawkins je stoga odlučio odgovoriti kreacionistima uz pomoć čudesnih dokaza svugdje oko nas.

Knjiga "Najveća predstava na Zemlji" uzbudljivo je putovanje kroz nepojmljivo dugu evoluciju života, od najjednostavnijih biokemizama do danas. Osim kao odgovor kreacionistima, objavljivanje ove knjige potaknuto je i s 150. obljetnicom prvoga izdanja djela "Postanak vrsta" i 200. obljetnicom rođenja njenog autora, Charlesa Darwina.

"Najveća predstava na Zemlji" je prvi objavljeni prijevod u svijetu najnovije knjiga Richarda Dawkinsa, britanskog evolucijskog biologa kojeg je časopis Prospect proglasio jednim od 10 svjetskih intelektualaca s najvećim utjecajem na javnost (engleski original izašao je u rujnu 2009.).

***

Richard Dawkins je britanski evolucijski biolog kojeg je časopis Prospect proglasio jednim od 10 svjetskih intelektualaca s najvećim utjecajem na javnost. Donedavno je bio voditelj katedre Charlesa Simonyija za razumijevanje znanosti u društvu na oksfordskom sveučilištu. Proslavljeni je autor mnogih knjiga, uključujući djela "Sebični gen", "Slijepi urar", "Uspon na vrhunac", "Raspletanje duge", "Priča predaka", "Iluzija o Bogu".

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –