Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavao Pavličić

Žive igračke

  • Nakladnik: Znanje
  • 11/2009.
  • 260 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531957823
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Rascvjetane magnolije i proljetna Trešnjevka romantični su okvir u koji Pavličić smješta radnju "Živih igračaka". Najpoznatiji dvojac hrvatskog krimića Ivo Remetin, urednik crne kronike, i njegov prijatelj policijski inspektor Šoštar serijom dedukcija razotkrivaju intrigu dvaju ubojstava - poznatog ekstrasensa i bioenergetičara Nikole Duspare te Olje Milčinski, feministice iz udruge za zaštitu zlostavljanih žena.

Majstor kompozicije i fabuliranja, pisac zagrebačkog asfalta, njegovih parkova i zgrada, maglovitih jutara... i njegovih zločina, Pavličić se drži zlatnog pravila krimića: čitatelji i glavni junaci imaju jednaku mogućnost za rješavanje problema.


***

Pavao Pavličić (1946) jedan je od najčitanijih i najproduktivnijih hrvatskih književnika. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redovni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše romane (Večernji akt, Nevidljivo pismo, Diksilend, Numerus clausus, Zaborav, Pokora, Nepovrat, Pasijan, Kronika provincijskog kazališta, Tužni bogataš, Melem, Krvnik u kući, Zmijska serenada, 9 spomenika); autobiografske proze (Dunav, Šapudl, Kruh i mast, Vodič po Vukovaru); knjige pripovjedaka (Dobri duh Zagreba, radovi na krovu, Skandal na simpoziju, Kako preživjeti mladost, Vesele zgode djeda i bake); filmske scenarije ( Treća žena, Ritam zločina, Osuđeni); kazališne drame (Lopov u mraku, Kazališni život, Olga i Lina); knjige feljtona (Svoj svome, Prolazna soba Leksikon uzaludnih znanja) te brojne knjige s područja znanosti o književnosti. Roman "Literarna sekcija", objavljen 2008. godine nominiran je za nekoliko književnih nagrada.

Pavao Pavličić (1946) hrvatski je književnik koji piše za odrasle i djecu. Od 1965. do 1969. u Zagrebu je studirao komparativnu književnost i talijanski jezik s književnošću. Od 1970. asistent je na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao 1974. tezom "Sesta rima u hrvatskoj književnosti". Od 1975. je docent, od 1980. izvanredni, a od 1985. redoviti profesor.

Vodio kolegije iz poredbene povijesti hrvatske književnosti te iz teorije književnosti i metrike. Na području književne povijesti najviše se bavio barokom i manirizmom, a kao versolog semantikom stiha. Objavio i više interpretacija iz starije i novije hrvatske lirike.

Pavao Pavličić je danas najproduktivniji hrvatski prozaik s preko četrdeset objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Prve je prozne radove objavio 1968. godine, a prvu knjigu "Lađa od vode" 1972. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –